Verlaag je cholesterol: praktische tips

0
1392

Dat een te hoog cholesterolgehalte slecht voor onze gezondheid is weten we allemaal. Hoewel we een bepaalde hoeveelheid cholesterol nodig hebben -cholesterol is een belangrijke bouwstof en speelt een rol bij de productie van vitamine D- kan een te veel aan cholesterol de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroten.

Cholesterol is aanwezig in onder andere eieren, vlees en zuivelproducten. De verzadigde vetzuren in onze voeding hebben een cholesterolverhogend effect. De onverzadigde vetzuren hebben juist een cholesterolverlagend effect. Het is dus van belang om zo min mogelijk verzadigd vet binnen te krijgen en gevarieerd en gezond te eten.

Hoe verlaag je je cholesterol? Dat lees je hier.

1. Vermijd verzadigd vet
Zorg dat je niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag binnenkrijgt. Voor de man geldt 28 gram. Verzadigde vetten zitten onder andere in koekjes, gebak, vlees, bak-, braad-, en frituurvet, kaas en slagroom.

2. Eet voldoende groente en fruit
Plantaardig voedsel, als groenten, fruit, noten en zaden bevat geen cholestrol. Eet daarom voldoende groente en fruit per dag (2 stuks fruit en 2 ons fruit). Breng variatie in de soorten groente en fruit die je eet.

3. Bewegen voldoende
Voldoende bewegen verhoogt het gunstige HDL-cholesterolgehalte in je bloed. Beweeg elke dag minstens een half uur intensief.

Lees ook:
Cholesteroltest
Voeding en cholesterol
Verzadigde en onverzadigde vetten