Tips voeding voor senioren

7
2665

Beter eten betekent niet noodzakelijk alle gewoontes wijzigen. Het komt er eerder op aan de voeding onder controle te houden en af te stemmen op een nieuw levensritme.

Gezond eten is belangrijk voor iedere fase in ons leven. Voor senioren (65+ ers) zijn er een aantal zaken waar je qua voeding extra op moet letten.

Gezonder eten betekent niet noodzakelijk al je gewoontes wijzigen. Het komt er eerder op aan de voeding onder controle te houden en af te stemmen op een nieuw levensritme. Ouder worden impliceert de progressieve vertraging van de stofwisseling.

Ouderen hebben een verminderde eetlust, hun smaak en geur zijn minder scherp en de tanden kauwen minder goed. Bovendien nemen zowel de afscheiding van fermenten en enzymen, die de vertering bevorderen, als de hoeveelheid maagzuur af. Tot slot werken ook de nieren langzamer. De verteringstijd wordt bijgevolg langer en de opname van voedingsstoffen op celniveau is enigszins gewijzigd.

Ouder worden betekent ook een progressieve afname van de krachten. De leeftijd en de toenemende immobiliteit maken dat de spiermassa vermindert en de vetmassa toeneemt. De gewrichten verstijven en onze ledematen reageren niet meer zo vlot op prikkels. Vooral wanneer men alleen oud wordt, worden boodschappen doen en de bereiding van de maaltijd al snel een zware klus.

Hiertoe volstaat het om vier basisvoorwaarden in acht te nemen:

 • tegemoet komen aan de behoeften van het organisme aan noodzakelijke voedingsstoffen
 • een welbepaald evenwicht houden tussen deze voedingsstoffen
 • regelmatig lichaamsbeweging nemen
 • het gewicht in het oog houden

Enkele elementaire voedingsprincipes:

De voeding van een oudere persoon in goede gezondheid verschilt eigenlijk maar weinig van die van een jonge volwassenen. Er is slechts één verschil – en dit is belangrijk – wat de energietoevoer betreft. De behoefte aan voedingsstoffen is gelijk, hoewel er meer aandacht besteed moet worden aan calcium en vitamine D.

Volgens experts zijn de energiebehoeften van personen tussen 60 en 70/75 jaar van dezelfde orde als die van een sedentaire persoon van 50 jaar. Dit betekent:

 • voor een man:
  – 2000 tot 2200 Kcal indien hij een sedentair leven leidt.
  – 2200 tot 2400 Kcal indien hij nog actief is
 • voor een vrouw:
  – 1800 tot 2000 Kcal indien ze een sedentair leven leidt
  – 2000 tot 2200 Kcal indien ze nog actief is.

Voor personen ouder dan 75, zijn de gegevens minder precies: ongeveer 2000 Kcal voor mannen en 1800 voor vrouwen.

Drie grote voedingsgroepen staan samen in voor de aanbreng van energie: proteïnen, gluciden (of suikers) en vetten. Zonder alcohol te vergeten, een drank met hoge energetische waarde die die echter, zoals iedereen wel weet, zeer matig verbruikt moet worden. Ook vitaminen en mineralen, voedingsstoffen zonder energetische waarde, zijn op elke leeftijd onmisbaar.

Proteïnen

Senioren hebben nood aan proteïnen omdat deze de weefsels onderhouden en herstellen. Ze gaan de vermindering van de spiermassa tegen en dragen zo bij tot het voorkomen van valpartijen. Proteïnen helpen ook mee in de strijd tegen infecties. Mager vlees, dat nog door teveel senioren wordt geweigerd, is een uitstekende bron van ijzer. Vis, eieren, melk en afgeleide producten, maar ook granen, soja en peulvruchten zijn rijk aan proteïnen.

Vetten

Vetten vormen zowel een bestanddeel van ons lichaam als een energievoorraad. Bovendien zijn ze de enige bron van vitaminen A, E en K. Vetzuren van plantaardige oorsprong (arachideolie, maar vooral zonnebloem-, soja- en olijfolie) dragen bij tot de preventie van hart- en vaatziekten. Opgepast voor vetten van dierlijke oorsprong die de neiging vertonen zich af te zetten op de wand van de bloedvaten. Een vetvrij dieet is weinig aanlokkelijk en zou een tekort kunnen veroorzaken aan ‘goede’ cholesterol, of kan leiden tot een verminderde eetlust met eventuele ondervoeding als gevolg. Kies voor een bereidingswijze waar geen vet aan te pas komt: grillen of stomen.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen leveren geen calorieën, maar spelen van belangrijke rol in de uitwisseling van energie, de bescherming van de cellen en het voorkomen van infecties. Vitaminen worden aangebracht via een voeding die rijk is aan rauwe of gekookte groenten en fruit. Volwaardige graanproducten bevatten veel vitamine B, kabeljauw en tonijn, wortels en boter zijn rijk aan vitamine, rauwkost aan vitamine C en noten aan vitamine E. We merken in dit verband op dat tot op heden geen enkele ernstige studie kan bewijzen dat vitamine E bijdraagt tot de eeuwige jeugd.

Vitamine D

Draagt bij tot de opname van calcium, wat van belang is voor de preventie van botverlies. Vitamine D vinden we terug in vette vis maar halen we vooral uit een gematigde blootstelling aan Uv-stralen.

Minerale zouten

Vormen, net zoals proteïnen, de bouwstenen van het lichaam. Van deze zouten is vooral een voldoende toevoer van calcium van belang, omdat veroudering gepaard gaat met een natuurlijk verlies van calcium in de botten. De hieruit voortvloeiende osteoporose – het brozer worden van het beendergestel – is jaarlijks verantwoordelijk voor duizenden breuken van de dijbeenhals en verzakkingen van de wervels. Deze afbraak wordt afgeremd door het geregeld verbruik van calcium bevattende voedingsstoffen, zoals melk of afgeleide producten – met name harde kaassoorten- en noten, zoals hazelnoten en amandelen en droge groenten.

IJzer

Moeten we dan weer zoeken in groene groenten.

Dranken

Vaak vergeten oudere mensen te drinken. Bij senioren is het gevoel van dorst vaak minder aanwezig omdat er wijzigingen zijn opgetreden in de nierfunctie. Het risico op uitdroging is dan ook reëel. Bovendien worden hun woonplaatsen vaak te sterk verwarmd, zodat de ruimtes waarin ze leven te droog worden. Een groot glas plat of lichtbruisend water bij het opstaan en verder tijdens de hele dag, buiten de gebruikelijke kop melk, zijn hier zeker aangewezen. Plaats dagelijks een liter water binnen handbereik, bijvoorbeeld op de tafel van de eetkamer.

Zo word je eraan herinnerd dat je moet drinken. Elke avond een glas wijn helpt om gezond en optimistisch te blijven…
Drink nooit meer dan drie tot vier koppen (niet te sterke) koffie per dag. Teveel cafeïne kan hartkloppingen en slapeloosheid veroorzaken.

Fruit

van 0 tot 100 jaar is fruit onmisbaar voor ons voedingsevenwicht. Vooral de appel, rauw gegeten of in de vorm van compote, neemt een bijzondere plaats in. Volgens een colloquium, in mei 1998 georganiseerd onder het beschermheerschap van de Europese Gemeenschap, levert de appel slechts 4 tot 5% van de dagelijkse energiebehoefte. Het gehalte aan kalium is aanzienlijk terwijl het natriumgehalte dan weer laag is.

Een appel bevat voorts veel gluciden van verschillende soorten en vitamine C. De hoeveelheid vezels bedraagt 12,7g/100 g droogrest. Tot slot levert de appel ook verschillende mineralen en tal van micro-bestanddelen waarvan de meest kostbare antioxidantia zijn voor de cel bescherming.

Welk evenwicht?

De voeding moet evenwichtig zijn, zowel wat de calorieën als wat de voedende eigenschappen betreft. Moeilijk is dat niet: het komt er op neer om alles te eten, zonder te overdrijven. Een gevarieerde voeding is niet alleen synoniem voor een goede gezondheid. Ze draagt ook bij tot een goed humeur en een hoge levenskwaliteit.

Diëtisten raden de volgende totale energietoevoer aan:

Proteïnen:
10 tot 12%, m.a.w. 0,8 g per kilo lichaamsgewicht
Gluciden:
55 tot 75%, m.a.w. maximum 250 tot 400g per dag
Vetten:
Niet meer dan 25%, m.a.w. 50 tot 60g per dag voor 2000 calorieën
Calcium:
1200 mg per dag.

Ter verduidelijking:
1/4 l melk = 2 yoghurts = 30g Emmental = +/- 300 mg calcium
1/4 l melk = 50 g vlees = 50 g vis = 1 ei = 8 tot 10 g proteïnen
25 g boter of margarine = 50g minarine = -/- 20 g vetten

OPGELET!
Zout speelt een essentiële rol in de vochthuishouding van de cellen. Toch mogen we het verbruik van zout zeker NIET overdrijven. Vooral voor personen die lijden aan een hoge bloeddruk, kan een teveel aan zout gevaarlijk zijn. Nauwlettend in het oog houden dus. Hetzelfde geldt voor vette vleessoorten, gefrituurde gerechten, sterke kazen en alcohol.

 

Een goede spreiding van de maaltijden

Wegens verteringsmoeilijkheden krijgen senioren de raad om niet enkel hun voeding te diversifiëren, maar ook en en vooral om hun maaltijden beter te spreiden. Door bijvoorbeeld een goed gekozen tussendoortje tussen de twee hoofdmaaltijden te nemen, zoals een boterham met confituur, een banaan of een sneetje cake. Of door de soep een uur voor de hoofdmaaltijd te serveren. Hecht meer belang aan het ontbijt dat 25% van de caloriebehoeften van de dag zou moeten dekken. En u zal zien: u zal beter geluimd zijn!

Om jeugdig en gezond te blijven

Het is nogal duidelijk dat je een loopwedstrijd met uw kleinzoon zal verliezen! Maar u kan wel zorgen dat je een goede spiertonus behoudt en dat uw gewrichten soepel blijven door uw spieren te laten werken. Bewegen heeft een heilzame werking op de meeste systemen van het menselijk lichaam, met name op de bloedsomloop en het celmetabolisme. Beweging stimuleert bovendien de eetlust, bevordert de spijsvertering en de afscheiding van afvalstoffen. Lichaamsbeweging is een goed middel om stress te bestrijden.
Doe daarom iedere ochtend gedurende 10 tot 15 minuten enkele buikspier- en soepelheidsoefeningen. Volg hierbij uw eigen ritme. Ga in de namiddag minsten een half uur wandelen of beoefen een bepaalde bewegingsactiviteit; zwemmen is bijvoorbeeld een volledige sport. Recht je rug en trek uw buik in op elk ogenblik van de dag.

Let op je gewicht

Overtollig gewicht bevordert het ontstaan van hart- en vaatziekten, suikerziekte en reuma, en kan de levensduur inkorten. Zwaarlijvigheid, zelfs in lichte vorm, geeft bovendien -al is dit minder erstig- een negatief zelfbeeld en kan de neiging tot depressie bevorderen. Natuurlijk zijn er ook gezonde “dikkerds” en humeurige “mageren”, maar zoals steeds geldt ook hier: beter voorkomen dan genezen.

Om de jeugd te behouden en gezond en toch met plezier te eten: Eén veilige piste: gevarieerd en met mate eten. Eet van alles wat, maar steeds met mate. Eet veel rauwe en gekookte groenten en fruit, want deze bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Nuttig echter ook gluciden in alle vormen, graanproducten, aardappelen, rijst, pasta, zonder echter de proteïnen in mager vlees, vis en eieren te vergeten die voor kracht en energie zorgen.

Denk vooral ook aan melk en zuivelproducten, met het oog op de onmisbare opname van calcium. Het nemen van tal van voedingssupplementen is dus overbodig tenzij uw behandelende geneesheer hier anders over beslist.
Als u niet echt veel eetlust hebt, geef dan de voorkeur aan vijf lichtere in plaats van drie overvloedige maaltijden. Let op een goede eetsfeer en een aantrekkelijke presentatie van de gerechten.

Maak elke dag een wandeling, weer of geen weer. Denk er aan dat vanaf 50 jaar elke kilo teveel een aanslag kan betekenen op een lange levensduur.

Aarzel niet om u af en toe eens te verwennen: volgens de laatste berichten, is het verband tussen gelukkig zijn en gezondheid wetenschappelijk bewezen

Bron: ‘Lang leve gezond…’ informatiefolder uitgegeven door Nice vzw

7 REACTIES

 1. Zeer goed artikel, zeker leuk dat er ook eens aandacht aan ouderen gegeven wordt.

  Een typ foutje trouwens voor zover ik heb kunnen lezen. Bij het stukje ‘Let op je gewicht’, 2de alinea, staat er: ”Eet veel rauwe en gekookte groeten en fruit,”. Groeten moet dus groenten zijn.

  Groeten!