Zeven op tien Nederlanders wil hulp bij verlagen cholesterol

0
566
Cholesterol is een belangrijke stof voor ons lichaam, maar toch worden we vaak gewaarschuwd voor deze stof. Is cholesterol nu goed of slecht voor ons?

Een hoog cholesterolgehalte in het lichaam is over het algemeen een nadelig iets. Maar nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat niet alle vormen van cholesterol slecht zijn. Het is dan ook voor veel mensen onduidelijk hoe ze hun cholesterolgehalte op peil krijgen.

Uit een recentelijke enquête gehouden onder 5.000 Nederlanders boven de 40 blijkt meer dan zeven op de tien Nederlanders graag hulp zou ontvangen met het op peil krijgen van hun cholesterol gehalte.

Veel Nederlanders zijn niet goed geïnformeerd

Uit het vragenrondje bleek dat veel Nederlanders nog niet goed geïnformeerd zijn over cholesterol en de gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte. De helft van de deelnemers kan bijvoorbeeld niet het verschil uitleggen tussen goede cholesterol (HDL) en slechte cholesterol (LDL).

Zo’n 70% van de ondervraagden heeft in ieder geval de stap genomen om de cholesterolwaarden in het lichaam te laten meten. Het merendeel weet echter enkel de totaalwaarden op te noemen. Zij weten niet hoe hoog de waarden van de HDL-cholesterol en LDL-cholesterol in het lichaam zijn.

Cholesterol staat wel op de kaart

De meest positieve kant aan de enquête is dat het gros van de respondenten de kwestie serieus nemen. Om hart- en vaatziekten te voorkomen probeert men gezond te eten, vaak te bewegen en af te vallen. Een op de drie deelnemers slikt daarnaast medicijnen voor het verlagen van het cholesterol in het lichaam.

Toch willen de meeste mensen hulp krijgen. Het lukt hen namelijk niet om de risico’s op hart- en vaatziekten te verlagen. Volgens cardioloog Janneke Wittekoek is het belangrijk dat zij vanuit de medische wereld steun ontvangen met het meten van hun cholesterolwaarden en, belangrijker, begrijpen wat deze metingen inhouden.