Intensief trainen heeft een positief effect op je gezondheid. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer je intensief traint. Dit is te bepalen aan de hand van je hartslag tijdens het trainen en je maximale hartslag.
Uit veel onderzoeken komt naar voren dat een korte heftige training een positief effect heeft op onze gezondheid en met name ons hart. Het is daarom belangrijk je trainingsintensiteit in de gaten te houden.
Praten
Een simpele manier om je eigen intensiteit te meten is om te kijken of je kan praten tijdens het sporten. Bij een lichte inspanning kan je zonder problemen praten, bij middelmatige inspanning kun je alleen in korte zinnen praten en bij intensieve training lukt het niet meer om te praten.
Hartslag meten
Een veel betere manier om je trainingsintensiteit te bepalen is door je hartslag te meten. Dit kan je doen door te voelen aan je pols of een hartslagmeter aan te schaffen. In rust klopt je hart ongeveer 60 tot 80 keer per minuut. Naarmate je intensiever sport moet je hart harder werken doordat de spieren zuurstof eisen. Het bloed moet sneller rondgepompt worden. Het aantal slagen dat je bij zeer intensieve training kan bereiken (maximale hartslag) is afhankelijk van je leeftijd. Op je twintigste zal dit ongeveer op 200 liggen, op je zestigste rond de 160. Dit zijn gemiddelden, uitzonderingen daar gelaten. de formule is simpel: 220 – leeftijd = maximale hartslag. Je kan uitgaan van een maximale afwijking van 10 slagen.
Intensief trainen begint bij 60% van je maximale hartslag (ben je zestig dan is dit ongeveer 96). Wedstrijdtrainers trainen op 80 tot 90 procent van hun maximale hartslag. Dit is voor gezond sporten niet nodig. Je hoeft dan niet verder te gaan dan 80%.
Het is belangrijk te vermelden dat het bovenstaande geldt voor gezonde mensen die al actief sporten. Ben je van plan weer te starten met sporten of heb je lichamelijke klachten, overleg dan met je huisarts over jouw trainingsintensiteit. Een regel is altijd belangrijk, bij duizeligheid of pijn: altijd stoppen!