Feiten en fabels over buikvet en buikspieroefeningen

0
2886

Over buikvet en buikspieroefeningen bestaan veel misverstanden. Healthylives helpt een aantal van deze misverstanden voor altijd uit de wereld.
Vijf feiten en fabels op een rijtje.

1. Buikspieroefeningen maken je maag kleiner

Fabel. Je maag kan niet verkleinen door je buikspieren te trainen. Alle organen kunnen niet van grootte veranderen. Het is wel mogelijk om het vet tussen de organen te laten verdwijnen door veel te bewegen. Vet tussen de organen is zeer gevaarlijk. Niet alleen bij mensen met overgewicht kan vet tussen de organen zitten. Ook bij slanke mensen, die onvoldoende bewegen wordt vet tussen de organen opgeslagen.

2. Het is beter om geen apparaten te gebruiken bij de ontwikkeling van buikspieren

Feit. Apparaten zorgen voor stabiliteit en dat is net wat je niet wilt. Onderliggende, kleine buikspieren worden beter getraind door instabiliteit.

3. Met het trainen van de buikspieren krijg je een platte buik

Fabel. Hoeveel buikspierenoefeningen je ook doet, het vet op je buik zal niet verdwijnen. Wanneer je te veel vet in je buikzone hebt zal je moeten afvallen. Dit houdt in: voldoende beweging in combinatie met caloriearme voeding. Met buikspieroefeningen maak je alleen je spieren sterker.

4. Een wasbordje bereik je niet door alleen de rechte buikspieren te trainen

Feit. In je buik zitten verschillende soorten spieren. Om een goedgevormd wasbordje te krijgen zul je alle spiergroepen moeten trainen. Je buikspieren worden verdeeld in vier groepen: de rectus abdominis (rechte buikspier, van schaambeen naar de lagere ribben), de dwarse abdominis (loopt dwars over de romp), de externe obliques ( de schuine buikspier, loopt diagonaal van de ribben naar de heup) en de interne obliques ( de schuine buikspier, loopt in de tegenovergestelde richting van de externe obliques).

5. Je verbrandt buikvet door weinig te eten en veel buikspieroefeningen uit te voeren

Fabel. Een streng dieet in combinatie met het trainen van buikspieroefeningen is schadelijk voor je gezondheid. Je lichaam zal eiwitten gaan halen uit je spieren. De getrainde spieren in je buik worden vervolgens afgebroken, waardoor alle trainingen voor niks zijn geweest.