Basisregels afvallen: meer bewegen en minder eten

12
2655

Een groot deel van de Nederlanders heeft last van overgewicht. Overgewicht ontstaat doordat je meer calorieën binnen krijgt dat dat je uiteindelijk verbrandt. Afvallen betekent dus meer bewegen en minder eten. In ieder geval minder calorierijk voedsel.

Vaak zie je dat mensen na verloop van tijd toch weer terugvallen in hun oude leefstijl, omdat ze het simpelweg niet meer vol kunnen houden. Belangrijk is om niet als doel te hebben om zoveel mogelijk in korte tijd af te vallen, maar om de rest van je leven een gezond gewicht te hebben. Zo voorkom je het welbekende jojo effect waarbij je in korte tijd veel afvalt, maar er na verloop van tijd nog meer kilo’s bij krijgt doordat je je oude patroon weer oppakt.

Eet verstandig

Ook is het belangrijk om jezelf niet uit te hongeren. Doordat je minder eet zal je doorgaans ook minder vitamines binnen krijgen. Gedurende de periode dat je afvalt kun je daarom kiezen om ondersteunende voedingspreparaten te slikken. Maar realiseer je wel dat wij doorgaans dertig procent meer voedsel consumeren dan we werkelijk nodig hebben. Het beste kun je de hoeveelheid voedsel rustig afbouwen. Zorg er ook voor dat je afwisselende maaltijden eet. En vergeet ook niet om voldoende te drinken, ideaal is zo’n anderhalf tot twee liter water per dag.

Het belangrijkste is dat je jouw voedingsgewoonten aanpast aan je energiebehoefte. Iemand die de hele dag in beweging is, verbruikt meer energie dan iemand die achter een bureau werkt. Ongebruikte energie zet je lichaam om in vet.

Kom in beweging

Met alleen minder eten ben je er nog niet. Ook bewegen is erg goed om af te vallen. Hierbij kun je denken aan de sportschool, maar ook de trap nemen op je werk in plaats van de lift is al een stap in de goede richting. Onthoud dat alle beetjes helpen. Vaak is het ook makkelijker om te beginnen met kleine veranderingen, omdat deze beter in te bouwen zijn in je dagelijkse routine dan grote veranderingen.

12 REACTIES

  1. Compleet niet mee eens, om af te vallen moet je niet minder eten, maar gewoon gezonder eten. Minder eten lukt bij veel mensen sowieso niet. Daarnaast, als je minder eet vertraagd je stofwisseling, je lichaam raakt gewend aan minder voedsel en gaat zuiniger functioneren. Als je daarna nog wel een keer excessief eet komt dit veel harder aan, omdat je lichaam gewend is aan minder, nog maar minder nodig heeft, en dus van het excessieve meer zal gaan opslaan als vet.

    En je verhaal over minder eten > meer energie heb ik ook nog nooit van gehoord. Minder eten moet je alleen doen als je teveel eet, maar het probleem is dat de meeste mensen niet teveel eten, maar te ongezond.

    Je stuk over meer bewegen ben ik het wel mee eens.

  2. Je hebt inderdaad gelijk, Allo, je moet niet minder eten maar anders eten. Maar ik kan wel begrijpen wat bedoeld wordt met meer energie overhouden. Ken je dat gevoel als je eigenlijk te kort op je inspanning hebt gegeten? Dan kun je geen optimale inspanning leveren omdat je lichaam nog bezig is met het voedsel verteren.

  3. Be baisregels hier zijn prima! Waar Allo op doelt is het metablolisme dieet, maar ook die zeggen 10 tot 15 minder dan de dagelijkse behoefte, om af te vallen. Ik ben op 2 januari begonnen met dat principe en ben nu van de 112 kilo 13 kilo afgevallen! Ik heb mezelf voorgenomen geen suiker en snelle koolhydraten meer te eten en absoluut geen alcohol. wanneer je de dicipline hebt om dat vol te houden, dan is afvallen een makkie!! mocht je vragen hebben jeannn74@hotmail.com

  4. hallo, hier een fitness trainer die het nodige weet van voeding. wat ik mis in alle afslankprogramma’s, is dat de meeste mensen met overgewicht simpelweg te WEINIG eten! dit zet je lichaam in de spaarstand, waardoor alles rond je heupen blijft kleven. eet veel, gezond en gevariëerd. veel brood (volkoren), genoeg (plantaardige) vetten, let op je eiwitten (melk, magere kwark) en eet niet te veel snelle koolhydraten. snelle koolhydraten (monosachriden/enkelvoudige suikers) vind je in bananen, jam, frisdrank en vruchtensap en wit brood. trage koolhydraten (polysachriden/meervoudige suikers) zijn de beste middelen om af te vallen. zeer calorierijk, goed vullend, en traag waardoor je het bijna niet als vet op kunt slaan.

    mijn visie op voeding, zo concreet mogelijk weergegeven in een notendop. succes met veel vreten;)

  5. Het is wederom aangetoond dat veel eten slecht is. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat veel eten de hersenactiviteit aantast op de lange duur. De levensverwachting kan ook verlengd worden door minder te eten. Dus wat dat betreft, we eten teveel. Zeker hier in het Westen. We hebben een luxe probleem, we kunnen nog langer leven als wij minder zouden consumeren. Je lichaam kan prima met de helft minder aan eten dan wat wij nu nuttigen. Ik zie dat bij mijzelf ook niet gebeuren, maar is wel een feit. Wat het lichaam nodig heeft en wat wij naar binnen werken, pffff.
    Japanners leven ook lang, komt o.a. door veel vis te eten. En zij zijn geen grootverbruikers gezien het aantal mensen die zij hebben gegeven die het langst leven hebben op deze aardkloot.

  6. Als je echt 11 jaar bent, moet je niet gaan afvallen. 35 kilo is echt niet dik voor een 11-jarige! Je groeit nog, en de pubertijd komt er nu aan, dus je hebt extra veel voedingstoffen nodig. Pas wanneer je uitgegroeid bent (rond je 18e) kun je gaan kijken naar je lichaamsverhoudingen (lengte/gewicht). Praat anders eens met een volwassene (je ouders) over je gewicht en over je eetgewoontes. Je moet zeker niet minder gaan eten, maar misschien kunnen ze je wel helpen gezonder te eten (als je dat nog niet doet). Mijn tip: wees nog lekker een kind, speel veel buiten (goed bewegen), eet gezond, en maak je niet druk om je gewicht!

  7. Hallo
    Ik ben het met dat bewegen helemaal niet mee eens.
    Ik ben sinds eind mei eindelijk weer kunnen gaan werken
    Ik werk 32uur per week in de schoonmaak ik fiets iedere dag meer als 1uur heen en terug naar me werk maar ik ben 10 kilo aangekomen ik eet niet meer als ik altijd gedaan heb
    En snoepen of snacken ben ik helemaal mee gestopt sinds een paar maanden
    Ik zal nooit mijn ideale gewicht halen maar zou wel graag 10 tot 15 kilo af willen vallen ook ivm zwanger worden want dat wil ook niet lukken
    Heeft iemand misschien nog wat tips