5 redenen om in 2022 vaker de fiets te pakken

0
5971
vrouw op de fiets in de stad

In Nederland pakken mensen steeds vaker de fiets. Toch gaat nog steeds een meerderheid van de werkende mensen met de auto naar het werk. Daar kan nog wel wat aan worden gedaan, want door vaker de fiets te pakken en dus de auto te laten staan, verminder je de uitstoot van CO2 en daarmee helpen we het klimaat een handje. Er zijn veel meer redenen om vaker de fiets te pakken in 2022.

Nooit meer zoeken naar een parkeerplaats

Wanneer je de fiets pakt hoef je niet te zoeken naar een parkeerplaats, dus geen parkeerstress. Overal staan fietsrekken waar je je fiets goed aan vast kunt zetten. Je kunt de fiets in de meeste gevallen vlak voor de deur kwijt en komt op plekken waar een auto niet kan of mag komen. Zorg wel voor een goed slot want anders ben je je fiets kwijt en dat zorgt voor andere stress

Fietsen is gezond

Wanneer je fietst, ben je in beweging én in de buitenlucht. Dat zorgt ervoor dat je fitter bent en je wordt minder gauw ziek. Door het fietsen, krijg je een betere doorbloeding en een betere spijsvertering. Je slaapt ’s nachts ook beter doordat je in de buitenlucht bent geweest én door de beweging. Mensen die fietsen hebben minder last van depressies.

Fietsers zijn gelukkiger

Wist je dat fietsers gelukkiger zijn? Wanneer je fietst, wordt de stof endorfine aangemaakt en dat zorgt voor een gelukkig gevoel. Daar wordt je toch blij van! Mensen die met de fiets naar het werk gaan zijn meer ontspannen als ze op het werk, maar ook als ze thuis aankomen. Ze trappen letterlijk hun hoofd leeg!

Fietsers gebruiken geen brandstof zoals diesel of benzine

Wanneer je fietst gebruik je spierkracht of een accu. Een accu kun je opladen en spierkracht kost je zelf energie, maar je gebruikt géén brandstof. Een tank benzine is op dit moment haast niet meer te betalen. Geen benzine verbruiken betekent dat je ook minder CO2-uitstoot en dat is weer goed voor het milieu.

Met de fiets ben je vaak sneller

In de meeste gevallen ben je met de fiets sneller op een plaats als met de auto. Zeker als je in een wat grotere stad woont. Met een fiets ga je moeiteloos voorbij aan files en tegenwoordig kun je zelfs gebruik maken van snelfietspaden voor de lange afstanden. Nederland had in 2019 al 37.000 kilometer fietspaden en dat is sindsdien nog aardig uitgebreid.

Wanneer je (vaak) fietst zorg dan voor een goede en veilige fiets

Fietsen is leuk en goed voor je gezondheid. Maar heb je ook de juiste fiets en als je een andere fiets gaat kopen waar moet je dan op letten? Welke fiets het beste bij je past, hangt ook af waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Op de website van bikester staat precies beschreven welke framemaat van een fiets passend is en hoe je dat kunt meten. Hierbij geldt dat, wanneer de framemaat tussen twee beschikbare maten ligt:

· Je kiest voor een lagere framemaat als je sportief en wendbaar wilt rijden
· Je kiest voor een hogere framemaat als je vaker langere ritten gaat maken.

Is de framemaat van de fiets bekend dan kun je op zoek gaan naar de beste fiets waarbij de framemaat leidend is. Voor alle soorten fietsen, racefiets, toerfiets of schoolfiets, geld dezelfde meettechniek. Toch kan de framehoogte van de fiets anders zijn. Zo kan met een bepaalde binnen-beenlengte de framehoogte van een racefiets 60 zijn terwijl met diezelfde binnen-beenlengte de framehoogte van een toerfiets 59 is.