Beter zorgen voor je gewrichten

3
2495

Rowan Bohncke is prothesemaker bij Orthowel in Hoofddorp. In de praktijk ziet hij vaak mensen binnenkomen met pijn aan de gewrichten na slijtage. In dit interview legt Rowan uit hoe je je gewrichten gezond en soepel houdt.

Veel voorkomende klachten

“Verreweg de meeste mensen hebben last van hun heupen en knieën,” zegt Rowan. “Deze gewrichten worden het zwaarst belast, omdat ze je hele lichaamsgewicht dragen.” Rowan legt uit dat de botten in een gewricht aan de uiteinden bedekt worden door een dun laagje kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botten niet over elkaar schuren. Het laagje kraakbeen is maar enkele millimeters dik, en groeit na slijtage niet meer teug.

In de winkel krijgt Rowan veel te maken met slijtage door ouderdom. Veel mensen krijgen op latere leeftijd pijnlijke gewrichten. Dit wordt primaire artrose genoemd. De oorzaken van deze aandoening zijn nog onduidelijk, en helaas is hier dus weinig tegen te doen. Maar er zijn ook gevallen waarin slijtage wél voorkomen kan worden.

Overbelasting

Bepaalde beroepen zijn erg zwaar voor het lichaam. Bij verhuizers, stratenmakers en verplegers krijgen de gewrichten veel te verduren omdat de persoon veel tilt of veel staat. De slijtage verraadt zich door onschuldige klachten, bijvoorbeeld door startpijntjes in de ochtend die vanzelf minder worden in de loop van de dag. Later verandert dit in chronische pijn en kan het beroep niet meer worden uitgeoefend. Rowan waarschuwt dat het belangrijk is om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan als je vermoedt dat je slijtage hebt aan je kraakbeen. Ergere klachten kunnen zo voorkomen worden met behulp van bijvoorbeeld een kniebrace en aanpassingen op het werk.

Ook fanatieke sporters kunnen hun gewrichten overbelasten. Hardlopen is bijvoorbeeld wel goed voor je conditie, maar niet zo goed voor je knieën. Rowan legt uit: “Elke keer als je neerkomt, gaat er een schok door je been. Het kraakbeen vangt die schok op. Je kunt jevoorstellen dat het kraakbeen van marathonlopers na een tijdje is versleten.”

Overgewicht

“Je kraakbeen kan ongeveer 25 kilo per vierkante centimeter dragen zonder te beschadigen. Als je iets zwaars optilt versnel je het slijtproces. Maar mensen met overgewicht zetten chronisch te veel druk op hun gewrichten.” Deze mensen krijgen volgens Rowan vaak last van hun knieën en heupen, omdat het kraakbeen versleten is. Rowan raadt mensen met overgewicht aan om te proberen af te vallen door minder te gaan eten en meer te gaan sporten. Hardlopen raadt hij af. Zwemmen daarentegen is een erg goede sport omdat er veel spiergroepen bij worden gebruikt terwijl de gewrichten niet worden belast. Door af te vallen wordt de slijtage van het kraakbeen afgeremd. Ook zijn operaties (voor een nieuwe knie bijvoorbeeld) risico vollerbij mensen met overgewicht.

De ultieme tip

“Sporten is het beste wat je kunt doen voor gezonde gewrichten,” aldus Rowan. “Door te blijven bewegen houd je het lichaam soepel en zorg je voor een goede doorbloeding. Zo komen er veel voedingsstoffen bij je kraakbeen en zal het langer gezond zijn.”

3 REACTIES

  1. Tien jaar geleden werd bij mij artrose geconstateerd. De pijn werd de laatste tijd steeds heviger. Ik kreeg het middel Arcoxia voorgeschreven, maar ik weiger dit te slikken vanwege het hoge aantal bijwerkingen. Na veel zoeken ontdekte ik het wonder van Baking Soda. Ik ben van de pijn af. Artrose is een verzuringsziekte van het kraakbeen en kan je al krijgen als je veertig bent. Je bouwt het zorgvuldig op door een verkeerde voedingsgewoonte en verkeerde voedingsmiddelen. Ik ben met Baking Soda gaan 'ontzuren' (een half theelepeltje in een half glas water drinken en dat 's morgens op de nuchtere maag en 's avonds voor het slapen gaan) en heb een lijst van sterk verzurende en alkalische voeding, maar volg geen streng dieet. Voor wat betreft de baking soda: mijn huisarts heeft het gebruik goedgekeurd en voor mijn leeftijd drink ik zelfs minder dan de toegestane hoeveelheid. Protheses? Pijnbestrijders uit die verwerpelijke farmaceutische hoek? No way! Voor mij niet meer!

    • Hallo Maria, en hoe is het met je gewrichten en kraakbeen? Ben je nu helemaal pijnvrij? Zo ja kun je dan vertellen of die baking soda met glas water heeft geholpen. Je vertelde ook dat je een lijst hebt van sterk verzurende en alkalische voeding. kun je dit ook vermelden als het heeft geholpen. Bedankt! Ghan