Zo maak je van bewegen een gewoonte: 10 tips

0
2015

Ken je dat gevoel? Dat je een voornemen hebt om meer te gaan bewegen maar dat het geen daden worden? Of je begint fanatiek met hardlopen en na twee weken is je motivatie ver te zoeken. Het probleem is dat je jezelf voortdurend opnieuw moet motiveren en dat kost veel energie. Het wordt makkelijker als het een gewoonte wordt. Met onderstaande tips maak je van sporten en bewegen een gezonde gewoonte.

Ken je dat gevoel? Dat je een voornemen hebt om meer te gaan bewegen maar dat het geen daden worden? Of je begint fanatiek met hardlopen en na twee weken is je motivatie ver te zoeken. Het probleem is dat je jezelf voortdurend opnieuw moet motiveren en dat kost veel energie. Het wordt makkelijker als het een gewoonte wordt.

Met onderstaande tips maak je van sporten en bewegen een gezonde gewoonte.

1. Denken

Allereerst moet je het willen. De gedachten om te willen bewegen begint in je hoofd. Maar zoals je misschien van jezelf weet, val je soms terug op de automatische piloot door andere dagelijkse beslommeringen en is je voornemen ver te zoeken. Daarom is het zaak om jezelf eraan te herinneren om te meer te gaan bewegen.

2. Schrijf het op!

Zet je voornemen op papier als bijvoorbeeld post-it’s. Plak de notitie op een plek waarmee je vaak word geconfronteerd zoals een spiegel, agenda, de muur tegenover je bed, vul maar zelf in…. Op momenten dat je ermee wordt geconfronteerd zul je er aan herinnerd worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten waarvoor je het doet. De beweegreden dient dan als drijfveer om door te zetten.

Beweegredenen kunnen bijvoorbeeld zijn:
Gezonder leven, slank lichaam uit ijdelheid of om conditie op te bouwen etc.

________________________________________

“A written dream is a goal with a deadline” (Diana Scharf)

Post-it

3. Het moet wel leuk blijven

Vind een bewegingsvorm dat je leuk vind en bij je past. Smaken verschillen zoals een ieder van ander soort eten, muziek en kleding houdt. Bewegen wordt nog leuker wanneer je een maatje vindt die ook dezelfde sportinteresses heeft als jou. Samen kunnen jullie elkaar motiveren.

4. Tegenslagen

Soms heb je van die dagen dat je motivatie gering is. Op momenten dat je op wilt geven is het van belang juist door te zetten. Gedachten als “Geen zin, moe, ik kan het toch niet” of andere excuses kunnen je voornemens in de weg zitten. Verwerp je negatieve gedachten en vervang het door positieve gedachten als bijv. “Ik wil een slank lichaam door te blijven bewegen bereik ik het” en “Ik doe het voor een goed doel namelijk gezond zijn”.

Wanneer je jezelf de reden geeft waarom je het wilt doen, ga je er anders tegen aan kijken.

Maar forceer niet, luister naar je lichaam.. als je echt niet de fut ervoor hebt, is het soms goed om toe te geven. Als je maar de volgende keer weer de draad oppakt.

5. Beloon jezelf

Geef jezelf complimenten dat je doorzet, desondanks het gebrek aan motivatie, dat je goed bezig bent. Wees trots op jezelf dat je jezelf en je lichaam respecteert door te blijven bewegen. Bewegen is een uitingsvorm voor het lichaam. Het is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, het is ook goed voor je geest; wat een positief effect heeft op je gemoedsstand.

6. Doorzetten

Zodra je de eerste stappen tot beweging heb gezet is het daarna een kwestie van doorzetten zodat beweging een onderdeel van je dagelijkse leven word. In het begin zul je er even aan moeten wennen dat je leef ritme verandert. Op een gegeven moment zul je de vruchten er vanaf plukken en is er grote kans dat je niet meer zonder beweging kunt.

7. Goede voeding

Alles wat wij in onze mond stoppen is onze verantwoording. Eet je veel vet, dan wordt je vet.

Eet je gezond, dan beloont je lichaam je met een mooie huid, haren, nagels, vitaliteit en een slank lichaam.

Als je meer beweegt, zul je meer behoefte hebben aan voeding. Blijf ernaast wel eten je lichaam heeft het nodig, maar eet dan wel gezond.

8. Let op met suiker

Nuttig suiker met mate. Suiker is nodig om energie te verbranden maar suiker zet om in vet zodra het niet wordt verbrand.

9. Positief blijven denken

Blijf de negatieve gedachten in je hoofd op speuren. Het begint eigenlijk al in de vroege morgen. Als jij al s’ochtends denkt ‘Geen zin in vandaag’. Dan zal je er ook naar gedragen mits je de gedachten verwerpt door bijvoorbeeld te denken ‘Het is maar een gedachte, ik bepaal zelf door middel van gedachten hoe mijn dag eruit gaat zien’. Gedachten zijn persoonlijk, kies zelf een positieve gedachte dat bij je past.

10. Geniet van het resultaat

Beetje bij beetje boek je vooruitgang. Het geeft voldoening wanneer je resultaten ziet. In het begin, wat soms enkele maanden duurt, zul je misschien niks merken. Wees niet getreurd en geef niet op. Een plant waarvan de zaad pas net is gezaaid, zie je ook niet gelijk.

Bewegen is een investering op je welzijn voor een langere termijn.

Als je van tijd tot tijd je lichaam bijhoudt, zal je steeds meer kleinere veranderingen zien en zal sporten langzaam een gewoonte voor je worden.