Cardiofitness voor het opbouwen van persoonlijke conditie

0
1541

In korte tijd is cardiofitness het begrip geworden voor het opbouwen, verbeteren of op peil houden van de persoonlijke conditie. Het is het op individuele basis trainen van het algemene uithoudingsvermogen waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal hiervoor geconstrueerde trainingsapparatuur, zoals crosstrainers, fietsen, loopbanden, roei-ergometers en steptoestellen. Cardiofitness kan gecombineerd worden met spierversterkende fitness.

De belasting is mede door het gebruik van ingebouwde hartfrequentiemeters zeer nauwkeurig in te stellen. Op de meeste toestellen zit ook een zogenaamd ‘constante hartslagprogramma’. Hierbij wordt vooraf een vastgestelde waarde voor de hartfrequentie ingegeven. Het cardiotoestel regelt vervolgens zelf de belasting en zorgt ervoor dat de ingegeven waarde niet wordt overschreden.

Voordat je aan deze trainingen begint, wordt door middel van een uitgebreide intake jouw algehele conditie in kaart gebracht. Aansluitend wordt jouw persoonlijk trainingsschema opgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke trainingsdoelen, wensen en ook met eventuele blessures. Het schema wordt periodiek geëvalueerd en bijgestuurd. Deze aanpak staat garant voor effectieve en verantwoorde trainingen met een optimaal rendement.

Trainingseffecten
Een belangrijk trainingseffect is uiteraard de verbetering van het algemene uithoudingsvermogen (conditie). Daarnaast resulteert deze vorm van trainen in een hoog calorieverbruik. Daarmee is deze vorm van trainen goed geschikt om lichaamsvet te verbranden. Dit heeft in combinatie met een goed voedingsbeleid een positief effect op het bereiken en handhaven van jouw persoonlijke ideaalgewicht.

Voor wie?
De trainingen zijn door de individuele benadering, behalve bij medische contra-indicaties, geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar, ongeacht conditie en geslacht.