Fitness feiten en fabels

0
2412

In de sportschool doen veel fabels de ronde. Zo zou je van water drinken voor het sporten bijvoorbeeld kramp krijgen. Maar je moet wel goed drinken bij het sporten om niet uit te drogen. Zodoende hoor je veel tegengestelde adviezen en vraag je je af: wat moet ik geloven?

In de sportschool doen veel fabels de ronde. Zo zou je van water drinken voor het sporten bijvoorbeeld kramp krijgen. Maar je moet wel goed drinken bij het sporten om niet uit te drogen.

Zodoende hoor je veel tegengestelde adviezen en vraag je je af: wat moet ik geloven? Healthylives zet een paar fabels voor je op een rij.

Zonder pijn bereik je niks

Sommige mensen denken dat ze hun lichaam trainen door telkens net even iets meer dan het maximale te vragen van de spieren en het uithoudingsvermogen. Als je na het sporten niet afgepeigerd bent, zal het wel niet veel hebben uitgehaald, lijkt de denkwijze.

Om je spieren te trainen moet je inderdaad net iets meer van ze vragen dan ze normaal gewend zijn. Bij de laatste paar herhalingen van een oefening kunnen ze dan een beetje branderig aanvoelen. Maar niet alle pijn is hetzelfde, dus het is belangrijk om in de gaten te houden of je geen blessure aan het opbouwen bent in plaats van spierweefsel. Pijn is ook absoluut geen maatstaf voor succes. Hoe meer pijn, hoe groter de kans dat je de oefening verkeerd doet.

Ook met betrekking tot het uithoudingsvermogen hoef je jezelf niet te martelen voor goede resultaten. Als je je trainingsschema rustig opbouwt en goed luistert naar je lichaam bouw je met succes een goede conditie op. Mensen die zichzelf tot het uiterste drijven brengen hun gezondheid in gevaar, lopen meestal blessures op en verliezen de motivatie om te sporten omdat ze er geen plezier in hebben.

Er is één sport waar je het fitst van wordt

Niet elke persoon heeft baat bij dezelfde sport. Welke sport het beste voor jou zou zijn hangt van veel verschillende factoren af, waaronder je lichaamsbouw, wat je buiten het sporten doet, en waar je plezier in hebt. Sterker nog: het is het beste voor je gezondheid om verschillende sporten te combineren. Zo zorg je dat er diverse delen van je lichaam getraind worden en voorkom je overbelasting.

Hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt

Het voelt zo lekker om de zaal uit te lopen met het zweet op je voorhoofd. Goed bezig geweest, zeg je tegen jezelf. Helaas, hoeveel iemand zweet heeft naast inspanning ook voor een groot deel te maken met hoe goed zijn of haar lichaam in staat is de normale lichaamstemperatuur te behouden. En dit is erg persoonlijk. Als in een spinning-les de persoon naast je ontzettend zit te zweten terwijl jij het droog houdt, kan het nog steeds zo zijn dat jullie ongeveer evenveel calorieën hebben verbrand.

Water drinken bij het sporten kan kramp veroorzaken

Dit is echt een fabeltje. Kramp is juist een teken van uitdroging. Om kramp te voorkomen moet je dus juist zorgen dat je genoeg water drinkt. Let wel op de timing als je echt veel dorst hebt en veel achter elkaar drinkt: hardlopen met een klotsende buik is niet zo fijn. Laat het water eventjes zakken. Af en toe een paar slokken tijdens het sporten zul je niet zo snel voelen.

Heb jij vaak last van kramp? Lees hier hoe je meer water kunt drinken.