Spinning

0
2194

Spinning staat ook wel bekend als indoor-cycling en is overgewaaid vanuit de VS. Onder begeleiding train je intensief op een soort hometrainer. Je fietst op muziek en bepaalt de weerstand van het vliegwiel zelf. Voor elk tempo is er een andere houding en oefeningen voer je zowel zittend als staand uit.

Het is belangrijk een spinningtrainer te kiezen met een gedegen opleiding. Zo iemand doet vooraf een fitheidstest bij je en weet wat jouw mogelijkheden zijn. Je conditie wordt als het goed is iedere tien weken gemeten. Je doorzettingsvermogen verbetert en je spierkracht neemt toe.

Spinning ontspant niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Je verdwijnt als het ware in het ritme van het fietsen door je te concentreren op je lijf, je bewegingen en de muziek. Iedereen binnen de groep kan zijn of haar eigen tempo bepalen. Daarbij is het risico op enkel- en knieblessures erg klein bij spinning.

Spinning is een echte calorieĆ«nverbrander en een prima workout voor je hele lichaam. Het is goed voor een sterk hart, het vergroten van je longinhoud, een goede bloedsomloop, soepele spieren en als je het vaak genoeg doet val je er kilo’s van af.

Tips voor spinners:

  • Neem altijd een gevulde bidon mee met water of andere dorstlessers, je verliest veel vocht tijdens een les.
  • Neem een extra handdoek mee voor het opvangen van zweet.
  • Een sterke aanrader is een hartslagmeter. In alle lessen wordt hier veel mee gewerkt.
  • Een aanrader zijn fietsschoenen eventueel met SPD-systeem. Deze schoenen hebben een harde zool die ervoor zorgt dat je voeten beter doorbloed blijven en ze geven meer comfort tijdens het fietsen.

Voor wie is spinning?

Het mooie van spinning is dat, alhoewel de lessen in groepsverband worden gegeven, iedereen op zijn eigen fitness niveau kan trainen. Met behulp van een hartslagmeter wordt de zwaarte van de training aangepast aan de individuele mogelijkheden en beperkingen. Deelnemers worden dan ook aangemoedigd om gebruik te maken van een hartslagmeter voor een optimale workout.