De juiste hardloopkleding

0
2334

Naast schoenen is het dragen van de juiste kleding tijdens het hardlopen ook belangrijk. Goede hardloopkleding zorgt namelijk voor de afvoer van transpiratievocht en regelt de lichaamstemperatuur.

Ondanks dat de prijs van hardloopkleding niet heel laag is, levert de juiste kleding je veel op.

Functionele hardloopkleding loopt een stuk prettiger dan bijvoorbeeld een katoenen vest of shirt. Hardloopkleding is namelijk gemaakt van licht materiaal, zodat je kleding tijdens het hardlopen niet zwaar aanvoelt.

Er worden verschillende soorten materialen gebruikt voor hardloopkleding. Zo heb je materialen voor een goede pasvorm, materialen om het lichaam droog en koel te houden, om regen en wind tegen te houden en materialen die goed isoleren.

Hardloopjack

Het is belangrijk dat een hardloopjack winddicht is. Ook moet het goed ademen, zodat transpiratievocht kan worden afgevoerd. Tevens is het belangrijk dat het jack geen regen doorlaat.

Hardloopbroek

Een hardloopbroek zit vaak redelijk strak om de benen (de zogeheten tight). Je hebt zowel hardloopbroeken voor in de winter als de zomer. De winterbroeken hebben een dikkere stof op het bovenbeen. Zo blijven je bovenbenen tijdens het lopen warm.

Voor de winter doe je er goed aan om een lange tight aan te schaffen. Voor het voorjaar en de zomer kun je een halflange tight dragen. Een tight geeft je voldoende bewegingsvrijheid. Toch zit een loszittende short bij warme zomerse dagen (boven de 25 graden) lekkerder dan een strak broekje.

Naast een hardloopbroek en –schoenen heb je ook hardloopsokken. Deze sokken ademen en geven vaak extra ondersteuning bij de enkels.