Hardlopen; een blessuregevoelige sport

3
2195
Hardlopen, blessure

Hardlopen lijkt makkelijk; je trekt een paar hardloopschoenen aan en rennen maar. Toch is het lastiger dan gedacht. Hardlopen is namelijk één van de meest blessuregevoelige sporten.

De hardloopwereld groeit enorm, vooral de programma’s voor beginners zoals ‘start to run’ zijn populair. Maar als je niet oppast heb je zo een blessure. Door de continue verende belasting op de spieren en pezen is de kans op een blessure groot. Deze verende belasting zorgt voor zogenaamde microschade in de spieren, wat zich uit in spierpijn en stijfheid.

Looptechniek

Door een goede afstemming van trainen en rust voorkom je blessures. Naast een goede manier van trainen, is ook een goede looptechniek belangrijk bij het hardlopen. Onderstaande tips kunnen je helpen om je looptechniek te verbeteren en de kans op blessures te verkleinen.

Tips:

– Neem snelle en kleinere passen. Een hoge pasfrequentie is 150-180 passen per minuut.

– Wikkel je voet af van voor naar achter, dus precies andersom dan bij wandelen. Dat is minder belastend voor de gewrichten.

– Steek je borst vooruit en maak jezelf lang, doe alsof er een touwtje aan je hoofd zit. Je bovenlichaam helt iets naar voren.

– Houd de ellebogen in een hoek van ongeveer 90°. Beweeg je armen voor- en achterwaarts, kruis je armen niet voor je lichaam langs.

– Zorg voor een kort grondcontact, dit bespaart energie. Loop alsof je op hete kolen loopt.

– Laat schoenen aanmeten in een winkel waar ze verstand hebben van hardlopen.

– Loop in de eerste 4 weken niet meer dan twee keer per week, dan krijgt je spieren en pezen voldoende rust om tussendoor te herstellen.

– Stel een haalbaar doel. In 6 tot 8 weken kun je naar 5 km toewerken.

Veel succes! Auteur:  Johan Horst

Johan Horst is naast fysiotherapeut ook eigenaar van ProMoving. Een jong en enthousiast bedrijf dat zich toelegt op het verbeteren van gezondheid en het behouden van een goede gezondheid. Kijk voor meer informatie op: www.promoving-changingyourlifestyle.nl

Johan Horst

ProMoving Changing your Lifestyle Huizermaatweg 400 1276 LL Huizen 06-52384903

3 REACTIES

  1. Kor, dat is voornamelijk wat de marketing van sport bedrijven je wilt doen geloven. Koop schoenen wanneer je merkt dat het nodig is. Of verdiep je in midfoot/barefoot/minimalistic running – ik loop al 3 jaar op dezelfde minimale schoenen; ze slijten nauwelijks doordat de techniek die je jezelf daarmee aanleert de klappen opvangt, en niet de schoen zelf.