De juiste hardloopschoenen

2
2417

Goede hardloopschoenen zijn van groot belang tijdens het hardlopen. De juiste hardloopschoenen verkleint de kans op blessures, verhoogd het loopplezier en geven meer comfort en steun. Maar het aanbod van hardloopschoenen is aanzienlijk. Hoe kies de juiste hardloopschoenen die voor jou geschikt zijn?

Goede hardloopschoenen zijn van groot belang tijdens het hardlopen. De juiste hardloopschoenen verkleint de kans op blessures, verhoogd het loopplezier en geven meer comfort en steun.

Maar het aanbod van hardloopschoenen is aanzienlijk. Hoe kies de juiste hardloopschoenen die voor jou geschikt zijn?

Welke hardloopschoen het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van je gewicht, je looppatroon en de stand van je voeten. Een persoon van negentig kilo heeft meer schokdemping in zijn schoen nodig dan een persoon van zestig kilo. Vaak komt het voor dat een voet te veel naar binnen zakt. Hierdoor kun je een blessure oplopen aan de achillespees. De juiste hardloopschoen kan door middel van extra versteviging ervoor zorgen dat de achillespees niet te veel wordt overbelast.

De stand van je voeten en je looppatroon kun je laten onderzoeken bij een hardloopspeciaalzaak. Via een glasplaat (met daaronder een spiegel) kan men bekijken of er onder elke voet een gelijke druk is. Vervolgens wordt je looppatroon in beeld gebracht. Er wordt een filmopname gemaakt van je voetafwikkeling. Op basis van de gegevens van het onderzoek worden de meest geschikte hardloopschoenen uitgezocht.

Het is verstandig om je oude hardloopschoenen mee te nemen naar een hardloopspeciaalzaak. Een expert kan hierdoor zien welk deel van de schoen versleten is. Zo krijgt hij of zij een duidelijker beeld van je looppatroon.

Daarnaast doe je er goed aan om in de middag hardloopschoenen te passen. Je voeten zetten in de middag vaak iets uit.

Trek sokken aan die je ook tijdens het hardlopen draagt.

Tot slot: gun jezelf de tijd bij de aanschaf van hardloopschoenen. Twijfel je of de schoenen lekker zitten, wacht dan met de aankoop en kom een paar dagen later weer terug. Het is zeer belangrijk dat een schoen lekker zit, zodat je veel plezier aan het lopen beleeft.

2 REACTIES