Goed voorbereid marathon lopen

0
2052

De populariteit van marathons blijft toenemen. Uit een onderzoek van het sportschoenenmerk ASICS blijkt dat maar liefst 34 procent van de Nederlanders ooit een marathon wil gaan lopen in New York. Van de tachtig miljoen Europese hardlopers wil 19 procent mee doen aan de bekende marathon in New York. Genoeg reden om de do’s en dont’s voor het goed lopen van een marathon op een rijtje te zetten:

Het is belangrijk te weten dat elke hardloper zijn eigen manier van lopen heeft en zijn eigen ervaringen. Maar sta je binnenkort op het punt een eerste halve marathon te gaan lopen, dan zijn onderstaande tips zeer zinvol om te onthouden.

De juiste loopkleding is functioneel
Loopkleding is bij een marathon zeer belangrijk. Naast dat het je lichaam beschermt tegen kou, wind en regen, zorgt het er ook voor dat transpiratievocht wordt afgevoerd naar buiten. De juiste loopkleding is functioneel. Kies dus voor goed zittende sokken, het liefst dunne, katoenen sokken. Zorg dat je kleding lekker zit, zodat je er goed in kunt bewegen.

Hardloopschoenen vangen de klappen
Goede schoenen zijn tijdens het hardlopen het belangrijkst. Loop niet op een paar sportschoenen die je nog ergens in de kast hebt liggen, maar investeer in de juiste schoenen. Hardloopschoenen vangen de klappen op, waardoor de kans op blessures aan je onderrug of je knie├źn gering is.

Train niet bij vermoeidheid
Trainen bij vermoeidheid is slecht voor je lichaam. Je hebt niet voldoende energie om goed te presteren. Neem een avond goed rust, ga op tijd naar bed en train de volgende dag.
Hardlopen vraagt tijd en discipline. Vooral na je werk is het moeilijk om de energie bij elkaar te rapen en te gaan trainen. Het helpt als je partner je hierin stuurt, door je te motiveren.

Bananen geven je energie
Koolhydraten aanvullen tijdens de marathon is belangrijk. Een banaan is makkelijk te eten tijdens het hardlopen en geeft je energie. Zorg ook dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Vermijd energiedrankjes. Ze kunnen maag- en darmklachten veroorzaken.

Door geduld bereik je meer
Vooral tijdens je eerste marathon is het goed om rustig van start te gaan. Geniet vooral en probeer geen records te lopen. Focus je op je eigen wedstrijd en ga jezelf niet met anderen vergelijken. Begin bij de start rustig en bouw het tempo langzaam op. Zo heb je energie over voor de laatste kilometers. Deze zijn het zwaarst.

Doelen geven pure kracht
Door voor de marathon je eigen doel vast te stellen krijg je motivatie. Dit zorgt weer voor extra kracht. Je wil een doel bereiken en gaat er helemaal voor.

Een overwinning op jezelf
Het uitlopen van een marathon of een halve is een hele prestatie. Wees trots op jezelf, ook al ben je niet tevreden over je wedstrijd. Ervaar tegenslagen als een leermoment, maar blijf vooral positief over hetgeen wat je bereikt hebt.