Hardlopen en afvallen

7
2658

Is hardlopen de ideale manier om vet te verbranden? De meningen hierover zijn verdeeld, de misverstanden zijn nog niet uit de wereld en de fabels bestaan nog altijd. Met een aantal handige tips en feiten van ons en de benodigde motivatie van jou draagt hardlopen zeker bij aan het verbraden van vet. Met hardlopen verbruik je ongeveer 1 calorie per kilo lichaamsvet per kilometer. Een fijn gegeven, maar ook riskant. Als beginnende hardloper krijg je door dit soort feiten vaak de neiging om zo snel mogelijk veel kilometers te lopen. Je hartslag wordt dan te hoog. Door te trainen op een lage hartslag ga je pas vet verbranden. Ook dat duurt even. Als beginnende hardloper wordt vet eerst omgezet in spieren. Spieren zijn zwaar. Als je na een paar weken hardlopen op de weegschaal gaat staan, is de kans groot dat je zwaarder bent geworden. Pas als je goed getraind bent is je hartslag op het niveau dat je vet gaat verbranden.

Naast het feit dat je rustig moet starten met hardlopen, is het ook belangrijk om niet meer calorieën in te nemen dan je verbrandt. Je valt pas af als je minder calorieën binnenkrijgt en meer verbrandt. Dit houdt niet in dat je calorierijk voedsel moet vermijden. Gezond eten tijdens het afvallen is zeer belangrijk. Een gevarieerde, gezonde voeding zorgt ervoor dat je de nodige energie binnenkrijgt, waardoor je het hardlopen langer vol kunt houden.

Drink genoeg water
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het metabolimse (verbranding) afneemt bij een tekort aan water in het lichaam. Je metabolisme helpt je gewicht bepalen. Dus veel water drinken bevordert je metabolisme, waardoor je lichaam calorieën verbrandt en afvalstoffen afvoert.

Geef blessures geen kans
Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Als je als beginnende hardloper te snel en te vaak gaat hardlopen vergroot je de kans op blessures. Het is dus belangrijk om een reëel doel voor jezelf vast te stellen. Eén doel kan zijn: Over 12 weken wil ik 20-25 minuten kunnen hardlopen. Om blessures te voorkomen en om gemotiveerd te blijven is het volgen van een hardloopschema een aanrader. Een hardloopschema geeft structuur en je werkt naar je eigen doel toe.

Lees ook:

Hardlopen met hartslagmeter
Goed voorbereid marathon lopen
Oorzaken en oplossingen bij hardloopblessures

7 REACTIES

 1. Ik heb een probleem. Ik sport 2x in de week en loop 2 keer in de week een half uur hart. Ik eet al 3 weken ontzettend gezond, drink alleen maar water en thee maar val helemaal niets af.Ik eet elke 2 uur iets kleins en 3 x iets groters. Daardoor blijft mijn spijsvertering aan de gang maar toch blijf ik op dit gewicht! Het is ontzettend demotiverend en daardoor heb ik vandaag en gister lopen vreten als een rund! Als ik iets afgevallen zou zijn zou ik gemotiveerd zijn om nog meer af te vallen. Nu lukt het gewoon niet.Ik zit er echt helemaal doorheen!Hebben jullie tips wat ik moet doen?

  groetjes Martha

 2. Als je wilt afvallen, is het handig om hiernaast een ander doel te nemen waar je meer en sneller resultaat in merkt. Je kunt jezelf bijvoorbeeld als doel stellen om binnen ene half jaar 5 km te lopen (ik weet niet hoe goed je conditie is) Op deze manier leid je jezelf af van het afvallen. Die Kilo’s gaan er vanzelf wel af.

 3. Mensen met overgewicht als gevolg van een verkeerd eetpatroon kunnen alleen door hardlopen afvallen als het eetpatroon aangepast wordt. Al loop je elke dag een marathon, afvallen doe je niet als je de patat met kroket niet laat staan. Ik hoor wel vaker eens mensen zeggen dat ze niet afvallen, ondanks twee keer per week te gaan hardlopen. Dat is dan drie km en sinds een week of vijf. Daar winnen we de oorlog niet mee… Een beetje doorzetten, je lichaam moet nog wennen aan het verbranden van vet. Daarbij gezond eten, liever wat vetttigs dan iets met suiker, en meld je over een maand of 8 nog maar eens.

 4. Martha,

  Ik weet niet hoelang je al bezig bent met hardlopen en gezond eten, maar resultaten zullen niet snel op ‘korte termijn’ zichtbaar zijn op de weegschaal.

  Je spieropbouw zal namelijk op korte termijn flink worden opgebouwd. Spieren zijn ‘zwaarder’ dan vet. Hierdoor zal je in het begin op hetzelfde gewicht blijven of zelfs kunnen aankomen.

  De opbouw van spieren zal op langere termijn minder worden, waarbij je zal zien dat je gewicht zal verliezen. (Gezien je na al die trainingen, aardig wat lichaamsvet is verbrand.