Hardlopen met hartslagmeter

2
1908

Wil je het maximale uit je looptraining halen dan is het verstandig een hartslagmeter aan te schaffen. Door tijdens het hardlopen je hartslag te meten voorkom je ‘overbelasting’ van je hart wat direct invloed heeft op je uithoudingsvermogen.

Voorafgaand aan het hardlopen is het belangrijk je maximale hartslag vast te stellen. Dit is een simpele rekensom. Trek van 220 je leeftijd af en je hebt je maximale hartslag. Ben je dus 35 dan is je maximale hartslag 185. Het is verstandig een bandbreedte van 10 aan het houden. Dit betekent in dit rekenvoorbeeld dat de maximale hartslag tussen de 175 en 195 ligt. Het is mogelijk je maximale hartslag bij een (sport)arts te laten meten.

Om intensief te trainen is het verstandig om een hartslag van 60% tot 70% van je maximale hartslag aan te houden. Topsporters zitten tussen de 80% en 90%. Voor gezond en recreatief sporten is het verstandig niet boven de 80% te gaan.

Naast inspanning hebben de temperatuur en luchtvochtigheid hebben ook invloed op je hartslag. Naarmate het warmer is zal je hartslag toenemen.

Lezers van dit artikel lazen ook:

2 REACTIES