Senioren: Voorkom botbreuken door gladheid

0
2089

Veel mensen komen door gladheid met botbreuken, kneuzingen en ander leed op de spoedeisende hulp terecht.

Veel mensen komen door gladheid met botbreuken, kneuzingen en ander leed op de spoedeisende hulp terecht.

Vooral senioren hebben het met sneeuw en vorst moeilijk. In veel gevallen durven ze de straat niet meer op. Diverse senioren belanden ’s winters in een isolement, omdat ze hun huis niet meer uitdurven.

Om botbreuken en kneuzingen door gladheid te voorkomen heeft Healthylives een aantal adviezen voor de komende winter op een rij gezet.

Door goed voorbereid de straat op te gaan verklein je het risico op een valpartij. Wij helpen je daarbij.

1. Draag schoenen met geribbelde zolen. Alleen schoenen met gladde zolen in huis? Geen probleem. Bij de schoenmaker kun je een rubberen antislip zool over je eigen schoenzool laten plaatsen.

2. Draag voor nog meer grip anti-glij ijzers onder je schoenen of laarzen. Een andere oplossing is het dragen van overschoenen. Deze schoenen bieden optimale grip voor sneeuw, ijs en modder. Je trekt ze over je eigen schoenen aan. Het zorgt niet alleen voor voldoende stabiliteit, ook blijven je eigen schoenen mooi en droog.

3. Behoor je tot de actieve senioren dan kun je bij de gemeente gratis strooizout vragen. Strooi het zout op de stoep voor het huis om gladheid te voorkomen.

4. Zorg ervoor dat je voldoende stabiliteit hebt in de sneeuw. Gebruik een rollator om in evenwicht te blijven. Probeer in een wielspoor te blijven, zodat het minder zwaar duwen is. Is het toch te zwaar? Dan kun je nordic walkingstokken gebruiken voor de nodige steun.