Ouderen maken minder snel gebruik van thuiszorg

1
1606
hittegolf ouderen

Ouderen maken steeds minder snel gebruik van thuiszorg. Ze roepen nu alleen maar de hulp van de thuiszorg in als het echt nodig is. Ook blijven ouderen steeds langer thuis wonen. Dit is het beleid van de overheid en in de praktijk blijkt dit beleid dus te werken.

In het onderzoek is van 2004 tot 2011 gekeken naar de hoeveelheid mensen die gebruik maakt van de thuiszorg. In 2004 maakten 532.000 mensen gebruik van thuiszorg, in 2011 waren dit er 556.000. De Nederlandse bevolking groeide in deze periode met 400.000 personen en het aantal ouderen steeg van 3,4% naar 4%.

Alleenstaanden

Wel vond er een verschuiving plaats binnen de groep mensen die thuiszorg nodig had. Alleenstaanden maakt steeds meer gebruik van de zorg en mensen die in een huishouden met meerdere mensen wonen, maken minder gebruik van zorg. Dit toont aan dat mensen eerst in hun eigen omgeving op zoek gaan naar mensen die hen kunnen helpen. Dit volgt op het beleid waarbij men eerst moet kijken wat de omgeving kan doen voor zij tot betaalde zorg overgaan.

1 REACTIE

  1. Uit recente eigen ervaring kan ik dit bericht bevestigen. Maar dat komt niet doordat ouderen minder zorg nodig hebben. Als gevolg van de laatste beleidswijzigingen worden door het hele systeem van verwijzen, indiceren, etc. etc. enorme barrières opgeworpen die het de ouderen zeer moeilijk maken hun zorg te krijgen. Er is veel misinformarie van de diverse instellingen en (gemeentelijke) organisaties. Vele ouderen vallen tussen de wal en het schip.
    Familie en andere mantelzorgers zien door de bomen het bos niet meer en zorgen zich een slag in de rondte.