Astma

Mensen met astma hebben af en toe moeite met ademhalen, omdat hun luchtwegen chronisch ontstoken zijn. Astma is erfelijk, maar een genetische aanleg voor de ziekte betekent niet per sé dat je het echt krijgt.

Er is nog veel onduidelijk over de oorzaken van astma. Wel is duidelijk dat mensen die een allergie ontwikkelen een grotere kans hebben op astma. Het inademen van chemische stoffen is ook een risicofactor. Kinderen waarvan de moeder rookte tijdens de zwangerschap en te vroeg geboren kinderen lopen eveneens meer kans. Een laag gewicht bij de geboorte lijkt samen te hangen met astma, maar of dit een oorzaak is is nog niet bekend.

Symptomen

Er zijn verschillende soorten astma: allergisch astma, intrinsiek astma, inspanningsastma en ernstig astma. Het komt vaak voor dat iemand meerdere vormen tegelijk heeft. De symptomen van astma kunnen voor ieder persoon verschillen. Hier zetten we de meest voorkomende op een rijtje:

  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Geluid bij ademhalen (piep, rasp)
  • Kortademigheid (hijgen)

Doordat de spiertjes rond de luchtpijp verkrampen en er meer slijm wordt gevormd aan de binnenkant van de luchtpijp, komt er moeilijk lucht in de longen. Hierdoor krijgen mensen met astma soms het gevoel dat ze stikken. Tussen de aanvallen van spierverkramping door kunnen mensen met astma klachtvrij zijn.

Behandeling

Helaas is astma een aandoening die niet meer overgaat. Wel kun je een aantal dingen doen om de ziekte zo veel mogelijk onder controle te houden.

  • Prikkels vermijden. Stoffen als huisstofmijt, rook en pollen kunnen een aanval veroorzaken. Ook huisdieren, mist of veranderingen in het weer en geuren kunnen prikkels zijn. Probeer erachter te komen wat voor jou prikkels zijn, en ga ze zo veel mogelijk uit de weg.
  • Medicijnen inademen of slikken. De meeste mensen met astma krijgen hier medicijnen voor die ze inademen met een inhalator. Dit kunnen luchtwegverwijders zijn of ontstekingsremmers. Ook een combinatie is mogelijk.
  • Sporten. Voldoende lichaamsbeweging zal de klachten doen verminderen, en de longen gezonder maken.
  • Niet roken. De rook van een sigaret en de schadelijke stoffen die je inademt zijn een zware aanslag op de longen. Mensen met astma hebben al gevoelige longen, en kunnen dus beter niet roken.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie