Astmapatiënt meer kans op longembolie

0
1512

 

Astmapatiënten hebben een verhoogde kans op longembolie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de afdeling Longziekten van het AMC.

De studie is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift European Respiratory Journal.

Volgens het onderzoek is de kans op longembolie bij mensen met ernstige astma bijna negen keer zo groot. Bij patiënten met een milde vorm is de kans ruim drie keer zo groot.

Het is de eerste keer dat dit verband wordt vastgesteld volgens onderzoeker Christof Majoor. “Deze bevinding heeft gevolgen voor de behandeling van astma. Een deel van de patiënten wordt behandeld met prednison, een ontstekingsremmer, die mogelijk ook effect heeft op de vorming van bloedstolsels. We onderzoeken nu, via een subsidie van het Astmafonds (binnenkort Longfonds), of prednison inderdaad de bloedstolling versterkt en of het zin heeft om ernstige astmapatiënten ook antistollingsmiddelen voor te schrijven.”

Bloedpropjes

Een team onderzoekers onderzocht in totaal 648 mensen met astma tussen de 18 en 88 jaar. De onderzoekers vergeleken de medische conditie met die van de gezonde populatie en ontdekten de grote verschillen in het ontstaan van bloedpropjes in de longen.
Bij een longembolie wordt een belangrijk bloedvat in de longen afgesloten door een bloedpropje en dit kan schade geven aan de longen.

Het is nog onduidelijk wat de exacte oorzaak van de stolsels in het bloed zijn.

Het voorschijven van antistollingsmiddelen zouden een oplossing kunnen zijn bij de behandeling van ernstig astma. Marjoor laat weten: “Daaraan hebben wij ook gedacht en we onderzoeken nu in een kleine groep patiënten of dit zinvol is. Omdat deze behandeling ook nadelen kan hebben, zoals een bloeding elders in het lichaam, bijvoorbeeld de maag, moet je je ook afvragen hoeveel patiënten je ten onrechte gaat behandelen om één longembolie te voorkomen”.

Bron: artikel – AMC