Blozen. In principe heel onschuldig, maar in het dagelijks leven behoorlijk lastig. De van Dale omschrijft het woord blozen als volgt: ‘een blos krijgen’. Hoewel dit een luchtige omschrijving is, zien veel mensen blozen als een probleem. Het ontstaat in situaties van angst of opwinding. Soms hoeft er helemaal geen aanleiding voor te zijn en kun je spontaan gaan blozen.
Blozen is makkelijk aan te voelen. Je voelt het bloed naar je gezicht stijgen, je huid voelt warm aan, je kan gaan zweten en je huid kan gaan tintelen. Vaak trekt het na een minuut weer weg en verdwijnt de rode gloed op je gezicht.
Hoe ontstaat blozen?
Bloedvaatjes in je gezicht verwijden zich, waardoor er meer bloed door de vaten stroomt en de huid rood wordt. Door te blozen geven wij onszelf bloot, terwijl wij dat liever niet willen. Daarom wordt blozen vaak als een probleem gezien.
Voordelen blozen
Mensen die blozen worden vaak sympathiekere gevonden, ook komen blozende mensen betrouwbaarder over. In september 2009 heeft een promotieonderzoek van Corine Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen aangetoond dat mensen die blozen in veel gevalleen veel aardiger gevonden worden dan mensen die niet rood worden.
‘Blooscirkel’
De angst om te blozen is vaak sterk. Je wil niet dat anderen zien dat je bloost. Deze angst zorgt ervoor dat je gaat blozen. Het is moeilijk om deze cirkel te doorbreken, vooral omdat je deels geen controle over het blozen hebt. Toch zijn er een aantal tips en behandelingen om het blozen tegen te gaan.
Therapie
Door middel van therapie kan het blozen worden verminderd. Samen met een therapeut bekijk je bij welke gebeurtenis het blozen ontstaat.
In zeer extreme situaties vermindert een operatieve ingreep het blozen. Deze ingreep is niet zonder risico’s.