Spinnenangst

1
1691
angst overwinnen

Veel mensen worden niet heel vrolijk als ze een klein dier met acht poten over het tafelblad zien lopen. Doordat ze vaak harig zijn en plotseling tevoorschijn komen worden mensen vaak angstig van spinnen.

Veel mensen worden niet heel vrolijk als ze een klein dier met acht poten over het tafelblad zien lopen. Doordat ze vaak harig zijn en plotseling tevoorschijn komen worden mensen vaak angstig van spinnen. Gelukkig zijn deze achtpotige dieren in Nederland en België ongevaarlijk. Toch kan bij veel mensen deze angst zo groot worden dat zij in het dagelijks leven niet goed meer kunnen functioneren. Je hebt extreme angst voor spinnen: arachnofobie.

Wat zijn de verschijnselen van arachnofobie?
Wanneer je geconfronteerd wordt met spinnen krijg je ernstige paniekaanvallen. Je kunt gaan zweten, trillen, je krijgt hartkloppingen en je wilt onmiddellijk weg uit de omgeving waar de spin zich bevindt.

Je weet dat de angst onterecht is. Toch kun je de paniekaanvallen niet tegen gaan. Veel mensen met spinnenangst zijn veel aan het schoonmaken, om te zorgen dat er geen spinnen in de woning zitten. Vakantie naar verre bestemmingen vermijd je. De kans dat je daar spinnen tegenkomt is namelijk groot.

Hoe kom je van je spinnenangst af?
Praten over je angst voor spinnen helpt slechts tijdelijk. Gelukkig zijn er veel eenvoudige behandelingen om van je angst af te komen. Heb jij extreme angst voor spinnen? Praat er dan eens met je huisarts over. Hij of zij kan je verder helpen.

Bekijk ook de andere artikelen uit het dossier ‘Angsten overwinnen’:

Vliegangst
Prikangst
Bloosangst

1 REACTIE