Een veelvoorkomende vorm van angst is spreekangst. Veel mensen worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met deze angst.
Een veelvoorkomende vorm van angst is spreekangst. Veel mensen worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met deze angst.
Als kind moet je op de basisschool geregeld een spreekbeurt houden. Iedere leerling moet een paar minuten praten over een onderwerp. Angstig, maar vaak onvermijdelijk. En ook op latere leeftijd ontkom je vaak niet aan een presentatie.
Met een bonkend hart, klamme handen en rode wangen moet je spreken voor een groep. Dit zijn volkomen normale verschijnselen. Slechts een enkeling heeft geen moeite met het geven van een presentatie.
Spreekangst komt voor in verschillende vormen. Je kunt het eng vinden om een presentatie te geven, maar je kunt ook bang zijn om op een bruiloft te spreken voor familie.
Vaak ben je niet bang om te praten, maar ben je bang voor de meningen van anderen. Je denkt dat anderen je niet aardig vinden, dat je vreemd overkomt of dat mensen zien hoe zenuwachtig jij bent.
Enkele symptomen van spreekangst zijn: Blozen, transpireren, hoge stem, stotteren en trillen.
Hoe kom je van je spreekangst af?
-Bereid een presentatie goed voor. Door alle belangrijke punten op papier te zetten heb je een houvast.
-Oefen voor de spiegel. Door voor de spiegel je presentatie te oefenen zie je hoe je overkomt.
-Trek kleren aan waarin jij je fijn voelt. Niks is erger dan kleren te dragen waarin jij je ongemakkelijk voelt.
-Sta achter je verhaal. Focus je tijdens de presentatie op je verhaal. Wanneer je enthousiast jouw verhaal vertelt luisteren mensen aandachtiger. Ze raken ook enthousiast door de manier waarop jij je verhaal brengt. Wees niet bang voor stiltes. Kom je niet uit je woorden? Adem even diep in en uit, en ga weer rustig verder.