Soms mag je best een egoïst zijn

0
1391
egoist

Egoïsme roept vaak een negatief beeld op en daarom willen veel mensen niet egoïstisch overkomen. Je wil graag rekening houden met andere mensen, maar je hebt daarnaast toch ook je eigen wensen en ideeën. Hoe vind je hier een goede balans in?

Egoïst

Je moet in je leven zowel om jezelf als om anderen denken. Slechts één van beide is niet goed. Als je alleen om jezelf denkt, gaat dit conflicten geven. Maar als je alleen aan anderen denkt, ga je er vaak zelf aan onderdoor. Kom dus soms voor jezelf op, zonder dat dit ten koste van andere mensen gaat. Denk aan zowel jezelf als aan andere mensen.

Om te beginnen moeten we ons eigen gedrag en dat van anderen niet te veel willen controleren. Laat het los en geef anderen de ruimte. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar door het te leren zal het steeds iets makkelijker gaan. Kijk eens naar je eigen leven zoals een buitenstaander dit zou doen. Wat zou diegene van een bepaalde situatie zeggen? Vaak hoef je niet te reageren als iemand iets anders doet dan hoe jij het zou doen. Want wordt het daar echt zoveel beter van? Soms is het beter de ander gewoon zijn gang te laten gaan.

Zorg dat je wel zelf de controle over je eigen tijd houdt en luister naar jezelf. Laat anderen je niet opjagen, maar geef anderen ook de tijd die ze nodig hebben. Het is wel belangrijk om flexibel met tijd om te gaan. Pas daarom ook elke dag de volgorde van je dagelijkse bezigheden aan zodat je niet te vast komt te zitten in je eigen ritme.