“Artsen vertellen niet altijd de waarheid”

0
850

Een onderzoek toont aan dat sommige artsen niet altijd de waarheid vertellen. Ruim 1800 Amerikaanse artsen vulden een anonieme enquête in. 55 procent van deze artsen gaf aan in het afgelopen jaar een positievere prognose aan een patiënt te hebben gegeven dan gerechtvaardigd was. Meer dan een tiende van de respondenten vertelde een patiënt iets dat niet waar was.

Fout verborgen houden
‘Bijna 20 procent van de artsen hield een fout verborgen, omdat ze bang waren aangeklaagd te worden’, vertelt onderzoeker Lisa Iezzoni aan WebMD.

In het onderzoek werd niet om uitleg gevraagd aan de artsen. In sommige gevallen zou er een plausibele reden zijn om de waarheid wat te buigen. Zo wil een patiënt met een terminale ziekte niet altijd weten hoe slecht hij ervoor staat.

Een derde van de deelnemers vindt dat ze niet hoeven te onthullen dat ze financiële banden hebben met farmaceutische industrie.

Mate van eerlijkheid
Hoe eerlijk een arts is verschilt per specialisme blijkt uit de enquête. Cardiologen en algemeen chirurgen gaven aan eerlijker te communiceren met hun patiënten.

Caleb Alexander van the University of Chicago’s MacLean Center for Clinical Medical Ethics zegt: ‘Niet altijd helemaal de waarheid vertellen kan in het belang van de arts zijn of van de patiënt. Soms wil een arts een angstig persoon niet nog banger maken als een labuitslag iets afwijkt en is het soms verstandig om te vertellen dat alles in orde is in plaats van haar banger te maken dan nodig is.

Iezzoni laat weten dat patiënten zelf moeten beslissen hoeveel ze willen weten. ‘Mijn advies aan patiënten is om diep na te denken over welke mate van openheid jij wenst van artsen tijdens een gesprek.’