Steeds meer topsporters uit verschillende disciplines maken direct na een sportieve inspanning gebruik van een koud dompelbad, een koude douche of een wisselbad. Het zou hun herstel bevorderen. Het zou spierpijn voorkomen en ervoor zorgen dat de sporter zich fitter blijft voelen en sneller een volgende (top)prestatie kan leveren.
Steeds meer topsporters uit verschillende disciplines maken direct na een sportieve inspanning gebruik van een koud dompelbad, een koude douche of een wisselbad. Het zou hun herstel bevorderen. Het zou spierpijn voorkomen en ervoor zorgen dat de sporter zich fitter blijft voelen en sneller een volgende (top)prestatie kan leveren.
Bij de wereldkampioenschappen atletiek stonden de koude baden direct naast de trainingsbaan. Paula Radcliffe, wereldkampioene marathon, dompelt haar benen na een wedstrijd onder in ijswater. En ook de Nederlandse inspanningsfysioloog Jos Geijsel zweert bij koude baden en kwelde daarmee de Nederlandse hockeyers gedurende recente grote toernooien.
Volgens enkele wetenschappelijke onderzoeken kunnen wisselbaden een gunstige invloed hebben op het herstel van sporters. Dat heeft betrekking op zowel fysieke als psychische factoren. Ten eerste is aangetoond dat de concentratie melkzuur in het lichaam na wisselbaden evenveel afneemt als na actieve herstelmethodes (zoals uitlopen). Ten tweede rapporteren wetenschappers dat sporters zich na wisselbaden beter voelen dan na actieve of passieve (niets doen) herstelmethodes.
Voor zover bekend is wetenschappelijk (nog) niet aangetoond dat koud-waterbaden en wisselbaden ertoe bijdragen dat de sporter de volgende dag ook daadwerkelijk beter kan presteren. Harm Kuipers, hoogleraar Bewegingswetenschappen, meent dat spieren door een koude douche niet sneller herstellen. Een koude douche zorgt ervoor dat je hartslag relatief snel daalt en dat zou je kunnen ervaren als een sneller herstel. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je spieren daadwerkelijk eerder herstellen.
Alleen als je spieren extreem zwaar zijn belast (bij een zware, maximale krachttraining wellicht), zou een koude douche ontstekingsremmend kunnen werken. Een verstuikte enkel moet je ook koelen om de zwelling tegen te gaan, aldus Kuipers. Hieruit zou je kunnen concluderen dat het inderdaad goed zou kunnen zijn om na een maximale krachttraining een koude douche te nemen.
Het is aan jou of je het ervoor voor over hebt om voor een sneller herstel en fitter gevoel een koude douche te pakken. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om rustig uit te lopen of te fietsen na je inspanning. Zo profiteer je in ieder geval van de bewezen voordelen die een actieve herstelmethode biedt in vergelijking met passief herstellen.
Fysiologieles nummer 1: Een (niet-infectueuze) ontsteking is een herstelproces. Rem de ontsteking en je remt het herstel. Ontstekingsremming na krachttraining wil dus zeggen dat je het doel van de krachttraining teniet doet (zou dat al mogelijk zijn met [kort] extern koelen!) De ontstekingsreactie na krachttraining is een voorwaarde voor supercompensatie en dus voor spieropbouw. Bij overbelasting is aanpassing van de trainingsintensiteit verstandiger dan achteraf koelen…
Ik ben op de sportschool de enige misschien, die na fitness zich altijd koud douchet, omdat ik dat fijn vind en me daarna beter voel dan na een warme douche,
En nog iets, ik heb tot medio november in zee gezwommen en vandaag de nieuwjaarsduik gedaan. Het is gek maar na de afkoeling fiets ik sneller (ook de hellingen in de duinen op) dan daarvoor. Is daar een verklaring voor?
Groeten, Han