Blaasontsteking behandelen: zes tips

0
1361

 

Een pijn en branderig gevoel bij het plassen. Vaak naar het toilet moeten en troebele urine. Dat zijn de symptomen van een blaasontsteking. Maar liefst één op de twee vrouwen heeft regelmatig last van een blaasontsteking.

Onlangs blijkt uit onderzoek dat de bacterie die blaasontsteking veroorzaakt de afgelopen vijf jaar wereldwijd minder gevoelig voor antibiotica is geworden. Toch geldt dit niet voor Nederland, omdat de Nederlandse huisartsen de richtlijnen voor de behandeling van een blaasontsteking goed naleven. Goed nieuws. Maar je kunt een blaasontsteking beter voorkomen. Hoe je dat doet lees je hier.

1.Drink veel water
Door veel water te drinken spoel je de blaas als het ware schoon. Niet alleen water helpt goed, maar ook cranberrysap en rooibos-, en kamillethee werken prima. Vermijd koffie en alcohol en zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Met een goede weerstand verklein je de kans op een blaasontsteking.

2. Let op je plastechniek
Zorg dat je broek tijdens het plassen op je enkels ligt. Ga rechtop zitten met een holle rug. Door deze houding komt de meeste urine naar buiten en dus ook de meeste bacteriën.

3. Neem de tijd om te plassen
Het klinkt gek, maar ga niet gehaast op het toilet zitten. Ga direct plassen als je denkt te moeten plassen. Wacht niet en plas goed uit.

4. Veeg van voren naar achter
Veeg na het plassen van voren naar achter af, zodat er geen bacteriën in de plasbuis komen.

5. Vermijd zeep
Zeep tast de zuurgraad aan. Gebruik dus nooit zeep om je vagina te wassen. Alleen water blijft het best.

6. Plas na de seks
Ook direct plassen na de seks is goed om een blaasontsteking te voorkomen.

Verdwijnen de klachten na een paar dagen niet breng dan een bezoek aan de huisarts. Wacht hier niet te lang mee. Geef je ochtendurine in een klein potje af bij de huisarts. De arts onderzoekt de urine en zal direct vaststellen of het daadwerkelijk om een blaasontsteking gaat.

Een blaasontsteking komt tijdens de zwangerschap vaker voor. Lees hier meer over zwanger zijn en blaasontsteking.