Broccoli helpt mogelijk bij artrose

0
775
Eet gezond

Het eten van broccoli kan de ontwikkeling van artrose vertragen en zelfs artrose voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia.Het eten van broccoli kan de ontwikkeling van artrose vertragen en zelfs artrose voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia.

Sulforafaan

Verschillende tests op muizen tonen aan dat sulforafaan, de stof die in broccoli voorkomt, de vernietiging van kraakbeen in gewrichten vertraagt.

De onderzoekers ontdekten dat de muizen op een dieet rijk aan sulforafaan minder kraakbeenschade en artrose hadden, dan de muizen die geen dieet rijk aan het antioxidant kregen.

Doorbraak

Volgens de onderzoekers zien de resultaten er veelbelovend uit. Onderzoeker Alan Silman van Arthritis Research UK zegt: “Tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat voeding een rol kan spelen bij het verminderen van de progressie van artrose. Als blijkt dat het eten van broccoli hetzelfde effect heeft op het menselijk gewricht zou dat een doorbraak zijn”.

De resultaten het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism.

Bron: artikel – BBC

Over artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Het ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat, dan er door het lichaam geproduceerd wordt. Zodoende verslechtert het kraakbeen en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht.

Deze vloeistof, synovia, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door de slijtage van het kraakbaan en de vermindering van de vloeistof in de gewrichten, kunnen de botten over elkaar schuren. Dit veroorzaakt veel pijn.