Dagelijkse verzorging van de huid: zeep kan boosdoener zijn

0
1010

 
De basis van een goede huidverzorging ligt in het goed reinigen van de huid. Vreemd genoeg kan zeep daarbij een behoorlijke boosdoener zijn.

Dit heeft alles te maken met de zuurgraad van de huid. Deze zuurgraad beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Gewone zeep is niet zuur, maar juist het tegenovergestelde: alkalisch.

Daardoor kan zeep gaten veroorzaken in de beschermlaag van de huid. Bij overgevoeligheid hiervoor, kunnen hierdoor huidproblemen ontstaan zoals acne, geïrriteerde huidplooien, een vette huid, jeuk en eczeem.

Voor de dagelijkse wasbeurt kunt u daarom het beste een neutrale zeep gebruiken. Dat wil zeggen: een zeep die dezelfde zuurgraad heeft als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH gevolgd door een getal. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Als u kiest voor een zeep met dezelfde pH-waarde, blijft het beschermende zuurlaagje van de huid intact.


Dagcrèmes
beschermen de huid tegen allerlei invloeden van buitenaf. Nachtcrèmes bevatten stoffen die de huid stimuleren en herstellen. Als u een vette huid heeft, kunt u beter geen nachtcrème gebruiken omdat de huid hierdoor nog vetter wordt. Ook met zeep en andere ontvettende producten moet u bij een vette huid uiterst terughoudend zijn, omdat hierdoor de aanmaak van vet juist gestimuleerd wordt.

Voor het optimaal functioneren van de huid is het belangrijk om de afvoerkanaaltjes van zweet- en talgkliertjes open te houden. In het gezicht kan dit door middel van een stoombad. Ga hiervoor met een handdoek over het hoofd, gedurende tien minuten boven een kom met heet water zitten. Ook warme kompressen zijn geschikt voor het openen van de poriën. Je kunt dit het beste doen voordat je naar bed gaat zodat de huid kan rusten en voldoende zuurstof kan opnemen.