Diabetespatienten vaker gehoorproblemen

0
1293
Meer risico op diabetes door tekort aan vitamine D

 

Patiënten met diabetes hebben beduidend vaker last van gehoorproblemen dan patiënten zonder diabetes. Dit is de conclusie van een onderzoek dat in januari 2013 zal worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). De auteurs schrijven dat de gehoorproblemen van diabetici waarschijnlijk onafhankelijk zijn van ouderdom of een lawaaierige omgeving.

Het aantal mensen met gehoorproblemen is meer dan verdubbeld in de periode van 1995 tot 2004. De groei van aandoeningen zoals depressie en dementie, die soms het gevolg zijn van gehoorproblemen, kan hierdoor deels verklaard worden. Recentelijk hebben verschillende onderzoeken ook gekeken naar het verband tussen diabetes en gehoorproblemen, maar de bevindingen waren tot nu toe tegenstrijdig.

Gehoorproblemen door diabetes

“Het verband tussen gehoorproblemen en diabetes is controversieel, maar er wordt aangenomen dat de hoge hoeveelheid glucose in het bloed schade toebrengt aan de bloedvaten in het weefsel van het binnenoor en aan de zenuwen, waardoor er gehoorverlies optreedt,” aldus hoofdonderzoekster Chika Horikawa. “In ons onderzoek stelden we vast dat personen met diabetes meer dan twee keer vaker last hadden van gehoorproblemen dan personen zonder diabetes.”

Dit onderzoek maakte gebruik van de verzamelde gegevens van dertien andere onderzoeken, met in totaal 20.194 deelnemers. De kwaliteit van het gehoor van de testpersonen werd bepaald met behulp van zuivere tonen die minstens 2 kHz variëerden in frequentie. De sterkte van het verband tussen gehoorproblemen en diabetes werd niet duidelijk beïnvloed door de leeftijd van de patiënten of hun geslacht. Ook als patiënten die waren blootgesteld aan een luide omgeving werden uitgesloten van de resultaten bleef er een correlatie tussen diabetes en gehoorproblemen.

Gevolgen gehoorproblemen

“Onze resultaten wijzen erop dat patiënten met diabetes op een jongere leeftijd gescreend moeten worden voor gehoorproblemen dan mensen zonder diabetes. Zo kunnen aandoeningen als depressie en dementie voorkomen worden” aldus Horikawa.

Bron: Eurekalert