Stijging ziekenhuisopnames door overgewicht kinderen; kinderen lopen steeds grotere gezondheidsrisico’s

2
1116

Kinderen lopen steeds vaker en steeds grotere gezondheidsrisico’s door overgewicht. Ziekenhuizen in Nederland hebben al duizenden kinderen behandeld omdat ze te dik zijn. De kinderen zijn door school- en huisartsen doorverwezen naar speciale poliklinieken, omdat ze grote gezondheidsrisico’s lopen. Door behandeling leren kinderen afvallen, gezonder eten en vaker bewegen.


We besteden op Healthylives continue aandacht aan het belang van gezonde voeding voor kinderen.

In diverse artikelen ‘Kinderen eten niet gezond‘ en ‘Peuters en kleuters eten niet gezond‘ geven we aan dat het huidige eetpatroon van veel kinderen beter kan en moet. Ze eten immers structureel teveel verzadigde vetzuren en te weinig groenten, fruit, vis en vezels. Gevolg: overgewicht.

Helaas blijft het niet alleen bij overgewicht. Kinderen lopen steeds vaker en steeds grotere gezondheidsrisico’s door overgewicht. De ziekenhuizen in Nederland hebben al duizenden kinderen behandeld omdat ze te dik zijn. De kinderen zijn door school- en huisartsen doorverwezen naar speciale poliklinieken, omdat ze grote gezondheidsrisico’s lopen. Dat blijkt uit gegevens die het AD heeft opgevraagd bij vijftien ziekenhuizen en twee klinieken.

Bij deze instellingen zijn de afgelopen jaren in totaal bijna drieduizend kinderen (van 4 tot 18 jaar) intensief behandeld. "Het topje van de ijsberg," denkt Remy Hirasing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Kinderartsen melden dat de meeste kinderen door de behandeling afvallen, gezonder eten, vaker bewegen en meer zelfvertrouwen hebben. De ziekenhuizen onderzoeken de effecten op lange termijn.

1 op 7 te zwaar
Volgens de laatste landelijke groeistudie (1997) zijn 400.000 tot 600.000 kinderen (0-19 jaar) te dik. "Dat aantal zal nu veel hoger liggen," denkt Hirasing. "Niet alleen het aantal kinderen groeit, maar ze worden ook dikker. Daarnaast zie je een verschuiving naar een jongere leeftijd." Zo is een op de zeven baby’s en peuters te zwaar. Sommige ziekenhuizen melden al bij 2- en 3-jarigen ziekelijke obesitas.

De kinderen die onder behandeling komen worden begeleid door kinderartsen, diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten. In de grote steden is de overgrote meerderheid allochtoon. "Zij bewegen minder," zegt Ines von Rosenstiel, hoofd kindergeneeskunde in het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis. "Ze hebben wel een fiets maar gebruiken die minder vaak. Daarnaast is in sommige culturen overgewicht een teken van welvaart."

Tikkende tijdbom
Het aantal poli’s voor dikke kinderen is sinds 2004 verviervoudigd. Kliniek Heideheuvel, die volgende maand weer start met een behandeling van obesitaskinderen verwacht wachtlijsten van een paar maanden tot een jaar. Hoogleraar Hirasing vindt het offensief hard nodig. "We zien helaas ook bij kinderen ouderdomsdiabetes en leververvetting. Het is een tikkende tijdbom."

Bron: AD

Kortom: We moeten deze trend een halt toeroepen. We hebben allemaal het beste voor met onze kinderen. Vertroetelen mag best, maar alles met mate. Stop je kind niet vol met snoepgoed en zorg voor voldoende beweging. Het kan nooit de bedoeling zijn dat kinderen in het ziekenhuis terechtkomen. Durf een keer ‘nee’ te zeggen tegen je kind. Uiteindelijk zijn wij als ouders degene die de meeste invloed hebben op het eetpatroon van onze kids.

Meer informatie: kijk in onze rubriek ‘Voeding kinderen

2 REACTIES