Een glas water verbetert je mentale prestaties

0
966
water drinken verbetert mentale prestaties
water drinken verbetert mentale prestaties

Een Brits onderzoek toont aan dat je door water te drinken je mentale prestaties aanzienlijk kan verbeteren.

Onderzoekers van de University of East London School of Psychology vroegen aan 34 volwassenen om vanaf negen uur ’s avonds niet meer te eten of te drinken.

Een Brits onderzoek toont aan dat je door water te drinken je mentale prestaties aanzienlijk kan verbeteren.

Onderzoekers van de University of East London School of Psychology vroegen aan 34 volwassenen om vanaf negen uur ’s avonds niet meer te eten of te drinken. De volgende dag kwamen ze langs in het laboratorium om testen te ondergaan. Aan het begin van de test moesten ze aangeven hoeveel dorst ze hadden. Ze brachten twee keer een bezoek aan het lab. De eerste keer kregen ze als ontbijt een graanreep en een fles water, de tweede keer enkel de graanreep.

Dorst

Als test moesten de deelnemers op een knop drukken zodra ze een object zagen verschijnen op een computerscherm. Voor de testpersonen die geen dorst hadden, maakte het niet uit of ze water dronken voor de deelname aan de test. De snelheid waarmee ze reageerden bleef met of zonder water hetzelfde. De testpersonen die wel dorst hadden en water dronken maakten de test veertien procent sneller. Uit het onderzoek bleek ook dat waterconsumptie geen invloed heeft op andere cognitieve tests zoals het memoriseren van woorden.

Dorst-signaal

Caroline Edmonds, wetenschapper: “Hard werken en water drinken gaan hand in hand. Het is al aangetoond door eerdere onderzoeken dat kinderen die hun dorst lessen voor een test tot dertig procent beter presteren. Bij de vrijwilligers van dit onderzoek werd er niet echt een verandering vastgesteld bij complexe mentale testen. We weten wel dat het drinken van water ervoor zorgt dat de hersendelen die het ‘dorst’-signaal uitzenden weer vrijgegeven worden”.

Hersenen krimpen

Uit vorige studies bleek ook al dat de hersenen krimpen bij mensen die te weinig water drinken of na een krachtinspanning waarbij veel gezweet wordt.
Veel drinken kan geen kwaad voor wie veel zweet, en zeker niet wanneer het in de juiste verhouding gebeurt tot lichaamsgewicht en weersomstandigheden. Maar té veel drinken kan gevaarlijk zijn. Dit kan leiden tot een watervergiftiging.
Bron: artikel – Huffingtonpost.com