Het stellen van wettelijke beperkingen aan de hoeveelheid zout in producten is 20 keer effectiever dan het aanbieden van voedingsadviezen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Concrete afspraken of wettelijke maatregelen werken veel beter dan zelfregulering.
Het stellen van wettelijke beperkingen aan de hoeveelheid zout in producten is 20 keer effectiever dan het aanbieden van voedingsadviezen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Concrete afspraken of wettelijke maatregelen werken veel beter dan zelfregulering.
Jaarlijks sterven er in Groot-Brittannië 230.000 mensen aan hartaanvallen en beroertes. Maar deskundigen zeggen dat een vijfde van deze sterfgevallen voorkomen kan worden door het eten van minder zout.
Een hoge zoutinname is gekoppeld aan een hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hartaanvallen of beroertes.
Aan volwassenen wordt geadviseerd om de dagelijkse inname van zout te beperken tot 6 gram per dag. Dit is ongeveer een theelepeltje.
De studie keek naar de effectiviteit van verschillende strategieën over de hele wereld voor het verminderen van zout in bewerkt voedsel.
Australië gebruikt het Pick the Tick-logo. Het logo staat op producten met minder transvet, verzadigd vet en zout ten opzichte van vergelijkbare producten.
In Nederland eten we gemiddeld 6 tot 9 gram zout. Toch is de Nederlandse industrie op de goede weg. Nederlandse fabrikanten van levensmiddelen zijn er de afgelopen jaren in geslaagd zo’n tien procent minder zout in hun producten te verwerken. Maar het blijft nog onvoldoende. Er blijven meer kansen voor de vermindering van de hoeveelheid zout in producten.