Het menu voor een langer en gezond leven

1
970

Zweedse wetenschappers hebben het menu gevonden dat je helpt langer en gezond te leven. Volgens de onderzoekers is een juiste mix van gezonde voeding de sleutel tot een lang en gezond leven. Onderzoekers van de Lund University in Zweden onderzochten in totaal 44 gezonde mensen tussen de 50 en 75 jaar.

Zweedse wetenschappers hebben het menu gevonden dat je helpt langer en gezond te leven. Volgens de onderzoekers is een juiste mix van gezonde voeding de sleutel tot een lang en gezond leven.

Onderzoekers van de Lund University in Zweden onderzochten in totaal 44 gezonde mensen tussen de 50 en 75 jaar, maar allen hadden last van overgewicht. Meer dan vier weken aten ze voedingsmiddelen waarvan wordt aangenomen dat ze laaggradige ontstekingen verminderen. Laaggradige ontstekingen (low-grade inflammation) spelen een rol bij diabetes type II, obesitas en cardiovasculaire ziekten.

Het dieet dat de deelnemers volgden was rijk aan antioxidanten, trage koolhydraten, omega-3-vetzuren, volkorenproducten, probiotica en vezels. Voorbeelden van voedingsmiddelen die gegeten werden zijn vette vis, gerst, eiwitten uit sojaproducten, bosbessen, amandelen, kaneel, azijn en een bepaald type volkorenbrood.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het cholesterolgehalte van de deelnemers daalde met 33 procent. Ook hadden ze 14 procent minder vet in hun bloed zitten. Bovendien was het risico op de vorming van bloedstolsels met 26 procent afgenomen. Verder was het aantal ontstekingen sterk verminderd en waren het geheugen en de cognitieve functies verbeterd.

Ontstekingen zijn volgens de onderzoekers een belangrijke oorzaak van chronische ziekten en kan ervoor zorgen dat cellen kwaadaardig worden.

Professor Inger Björck, hoofd van the University’s Antidiabetic Food Centre zegt: ‘De resultaten hebben onze verwachtingen overtroffen. Door voeding te combineren kun je op een eenvoudige manier veel risicofactoren tegelijk aanpakken.’

Het ‘langer leven menu’ ziet er als volgt uit:

Ontbijt: Pap met bosbessen en kaneel.
Snack: Handvol amandelen en rozijnen

Lunch: Sojabonen salade en een sneetje volkoren brood
Snack: Fruitsalade

Diner: Gepocheerde zalm met groenten en bruine rijst.