Hoe kom ik van mijn kater af? Feiten en fabels

0
1324

Je kent het wel: na een avondje stappen sta je de volgende ochtend op met een knallende hoofdpijn en een misselijk, slap gevoel. Er wordt gezegd dat je na het uitgaan of bij het ontbijt een vette hap moet eten, koffie moet drinken of dat je door te sporten de alcohol eruit zweet. Wat is er waar van deze tips?

Je kent het wel: na een avondje stappen sta je de volgende ochtend op met een knallende hoofdpijn en een misselijk, slap gevoel. Er wordt gezegd dat je na het uitgaan of bij het ontbijt een vette hap moet eten, koffie moet drinken of dat je door te sporten de alcohol eruit zweet. Wat is er waar van deze tips?

Een kater is meestal het effect van meerdere factoren. Je hebt slecht geslapen waardoor je je slap voelt, je maag heeft veel te verwerken gekregen en is daardoor geïrriteerd, en je bloedvaten worden door alcohol verwijd waardoor je hoofdpijn krijgt. Een kater gaat binnen een dag vanzelf over, en meestal geldt dat hoe ouder je bent, hoe langer je lichaam nodig heeft om te herstellen.

Vet eten

Hoewel vet eten meestal niet goed voor je is, is het in dit geval wel handig. Maar let op: het helpt alleen als je een vette hap neemt vóór je begint met drinken. Dan moet de alcohol eerst door een laagje vet in je maag voordat het in je bloed wordt opgenomen, zodat je minder snel dronken wordt. Wat je de ochtend na je feestje eet, maakt eigenlijk niet uit. Extra vitaminen nemen heeft geen aantoonbaar effect, sportdrankjes drinken ook niet.

Koffie drinken

Omdat koffie je altijd wel een oppepper geeft, zou je zeggen dat het ook een wondermiddel is tegen een kater. Dit kan echter twee kanten op. Koffie werkt bloedvatvernauwend, wat het bloedvatverwijdende effect van alcohol dus tegengaat. Maar door die vernauwende werking kan het drinken van koffie juist ook weer hoofdpijn opleveren. Dus het is aan te raden op je eigen ervaring af te gaan en vooral naar je lichaam te luisteren.

Sporten

Het lijkt een logische gedachte: door veel te bewegen en te zweten, breekt je lichaam je alcohol sneller af en ben je de afvalstoffen sneller kwijt. Maar je lichaam heeft het drankje al binnen anderhalf uur via de lever omgezet in andere stoffen, dus dat gaat helaas niet op. Als je je echt beroerd voelt, is het gezonder om je lichaam de rust te geven om te herstellen.

Wat werkt dan wel?

Alcohol droogt uit, zoals je waarschijnlijk wel merkt aan de vele tripjes naar de wc op zo’n avond. Water drinken is dus erg belangrijk. Als je veel water drinkt naast de alcoholische drankjes, zul je de volgende ochtend minder last hebben van een kater. Maar ook de volgende ochtend is het belangrijk om veel water te drinken tegen de hoofdpijn.

Je lichaam ziet alcohol als gif. Als je drinkt, richt je lichaam zich volledig op het afbreken van die ‘giftige’ stoffen, en stopt met het onderhouden van een gezonde bloedsuikerspiegel. Het eten van koolhydraten helpt om je bloedsuikerspiegel weer op een gezond niveau te krijgen. Koolhydraten zitten onder andere in brood, pasta en aardappelen.

Het is natuurlijk het gezondst om je drankgebruik onder controle te houden, en niet zo ver te gaan dat je een kater krijgt. Doe hier de test om te kijken of jij je alcoholgebruik onder controle hebt.