Hooikoorts: klachten en oplossingen

0
828

Het hooikoortsseizoen is weer van start gegaan. Voor ruim één miljoen mensen in Nederland geen fijne periode. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van je neus en ogen op het stuifmeel van gras en bloemen.Ondanks dat hooikoorts niet te genezen is, kun je de symptomen verlichten of zelfs voorkomen.

Klachten van hooikoorts

Hooikoorts kun je herkennen aan de volgende klachten: loopneus, hoofdpijn, jeukende en tranende ogen, branderig gevoel in de keel, niesbuien en kriebelhoest.

De meeste mensen krijgen last van hooikoorts tussen hun vijftiende en vijfentwintigste levensjaar.

Oplossingen voor hooikoorts

De mate waarin je last hebt van hooikoorts heeft te maken met onder andere de winrichting, de temperatuur, de neerslag en de winkracht. Helaas heb je als hooikoortspatiënt hier geen invloed op. Toch kun je de klachten van hooikoorts verminderen.

Plaats horren voor open ramen
Het plaatsen van horren voor de ramen zorgt ervoor dat er zo min mogelijk pollen in je huis komen.

Stofzuig het huis
Door regelmatig het huis te stofzuigen kun je de hooikoortsklachten verminderen.

Sport na een regenbui
Na een regenbui of vroeg in de ochtend is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Voor hooikoortspatiënten het perfecte moment om te sporten in de buitenlucht.

Draag een zonnebril
Om je ogen tegen stuifmeel te beschermen is het verstandig om in het hooikoortsseizoen een zonnebril te dragen.

Droog wasgoed niet in de buitenlucht
Kleding, handdoeken en beddengoed vangen pollen op wanneer je ze in de buitenlucht laat drogen.

Medicijnen
Wanneer je last hebt van hooikoorts is het verstandig om een arts raad te plegen. Hij of zij kan de aard en de vorm van de klachten vaststellen. Op basis daarvan kun je medicijnen krijgen. Ook zijn sommige medicijnen gewoon bij de drogist verkrijgbaar.

Tot slot is het handig om het weerbericht in de gaten te houden. Speciaal voor hooikoortspatiënten is er een hooikoortsweerbericht op televisie, internet en de radio. Je krijgt informatie over hoeveel pollen er in de lucht aanwezig zijn en wat de verwachtingen zijn voor de volgende dag. Een handig hulpmiddel om te kijken of het weertype gunstig is of niet.