Iedereen heeft andere zorg nodig, welke zorg heb jij het meeste nodig?

0
2767
vrouw die behandeld wordt door een arts

Met een passende zorgverzekering kun je een hoop geld besparen. Maar om te bepalen wat de beste basisverzekering voor jou is, moet je eerst weten welke zorg je het meest gebruikt. Van restitutiepolis tot budgetpolis: we leggen je uit hoe alle zorgpolissen van elkaar verschillen. Met dit stappenplan kom je er in een mum van tijd achter welke zorgverzekering het beste bij je past.

Stap 1: Onderzoek de verschillende polissen

Basisverzekering, zorgverzekering, ziektekostenverzekering: het komt allemaal op hetzelfde neer. Er zijn vier soorten polissen: de restitutiepolis, de naturapolis, de combinatiepolis en de budgetpolis.

Alleen met de restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze. Dit houdt in dat je kosteloos terecht kunt bij alle zorgverleners. Je zorgkosten worden dus altijd helemaal gedekt door je zorgverzekeraar, mits de kosten marktconform zijn.

Bij de andere polissen heb je te maken met gecontracteerde zorgverleners: je kunt alleen kosteloos terecht bij behandelaars en ziekenhuizen waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Met een natura- of combinatiepolis kun je doorgaans kiezen uit een uitgebreid aanbod uit gecontracteerde zorgverleners. Een budgetpolis is de voordeligste zorgverzekering. Hierbij heb je dan ook wat minder gecontracteerde zorgverleners om uit te kiezen.

De dekking van deze polissen is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar de premies kunnen aardig verschillen. Het loont om deze online te vergelijken.

Stap 2: Zet je zorgwensen op een rijtje

Nu je weet welke zorgverzekeringen bestaan, kun je aan de hand van een aantal vragen de best passende polis kiezen:

  • Ga je af en toe naar je eigen huisarts en maak je verder geen zorgkosten? Dan past een budgetpolis wellicht het beste bij je. Het bezoek aan je eigen huisarts wordt namelijk altijd vergoed vanuit je basisverzekering, ongeacht je polis.
  • Als je specialistische medische zorg bij een specifieke behandelaar nodig hebt, dan loont het om eerst te onderzoeken of deze behandelaar gecontracteerd is bij je huidige zorgverzekeraar. Zo kom je niet voor onverwachte zorgkosten te staan.
  • Wil je geen rekening hoeven houden met contracten en gewoon bij elke zorgverlener terecht kunnen? Kies dan voor een restitutiepolis.
  • Twijfel je tussen wel of geen tandartsverzekering afsluiten? Vraag dan eens bij je tandarts de geschatte kosten voor komend jaar op. Als je veel tandartskosten maakt of denkt te maken, kan het voordeliger zijn om een tandverzekering af te sluiten. Als je alleen naar de tandarts gaat voor een periodieke controle en verder geen kosten maakt, ben je met een tandverzekering vaak duurder uit. In dat geval kun je de tandartskosten dus beter zelf betalen.

We hopen dat je nu beter geïnformeerd bent over de mogelijkheden en een ziektekostenverzekering kan kiezen die past je portemonnee én je zorgwensen.