Mensen die regelmatig kaas eten hebben een verlaagd risico op gaatjes in hun tanden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental Collega & Research Centre in India. Onderzoekers onderzochten 68 kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar, voor en na het eten van verschillende zuivelproducten.
Mensen die regelmatig kaas eten hebben een verlaagd
risico op gaatjes in hun tanden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal
Dental Collega & Research Centre in India.
Onderzoekers onderzochten 68 kinderen in de leeftijd
van 12 tot 15 jaar, voor en na het eten van verschillende zuivelproducten.
pH-waarde
De normale zuurgraad (pH-waarde) in je mond is
ongeveer 7,0. Doordat je zuurhoudende voedingsmiddelen consumeert, daalt de
pH-waarde in je mond. Voedingsmiddelen met een pH-waarde van 5,5 of lager zijn
slecht voor je tandglazuur, want onder deze waarde kan je tandglazuur oplossen.
Kaas
Uit een analyse bleek dat de ph-waarde in de mond na de consumptie van melk of
suikervrije yoghurt niet veranderde. Echter, mensen die kaas aten vertoonden
een significante verhoging van de pH-waarde. Dit komt mogelijk door een
verhoogde speekselproductie en doordat kaas verschillende bestanddelen bevat
die aan het glazuur plakken en zo de tanden beschermen.
Bron: artikel – Netdoctor.co.uk