Kerst zonder familiestress: 5 tips

0
1043

Hoewel kerst een gezellig en warm familiefeest moet zijn, ontstaat er tijdens de feestdagen toch ook een hoop ergernis in de familie. Vooral de verplichtingen zorgen voor spanning. Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt zelfs dat in de eerste weken na Kerstmis de meeste echtscheidingen worden aangevraagd. Tijd voor wat nuttige tips. Zo houden we het leuk tijdens de feestdagen:

Hoewel kerst een gezellig en warm familiefeest moet zijn, ontstaat er tijdens de feestdagen toch ook een hoop ergernis in de familie. Vooral de verplichtingen zorgen voor spanning.

Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt zelfs dat in de eerste weken na Kerstmis de meeste echtscheidingen worden aangevraagd. Tijd voor wat nuttige tips. Zo houden we het leuk tijdens de feestdagen:

Weg met dat perfecte plaatje
Veel mensen hebben met kerst het perfecte plaatje in hun hoofd. Ze denken dat kerst op een bepaalde manier gevierd moet worden: een mooi gedekte tafel, veel gelach, mooie kleding en heerlijk eten. Laat je vaste verwachtingen varen en geniet van de dagen. Is het echt zo erg als de tafel niet mooi gedekt is, er saus over het tafelkleed valt of je partner dat ene lelijke overhemd aan heeft? Relativeer en zie er de homor van in.

Accepteer hoe het loopt
Probeer niet je uiterste best te doen om ruzies tijdens kerst te voorkomen. Juist dit zorgt voor spanningen. Iedereen merkt heel goed als je te veel je best doet om het gezellig te houden. Accepteer hoe het loopt die avond. Probeer vooral ontspannen te zijn dan zal de rest van de familie dat ook meer zijn. Vergeet niet dat niemand perfect is. Accepteer de gebreken van jezelf en die van anderen.

Tijd voor jezelf
Neem voordat de familie voor de deur staat of je de auto in stapt even tijd voor jezelf. Ontspan in een warm bad of slaap een half uurtje. Daarna kun je er helemaal tegenaan.

Minder verplichtingen
Schud de verplichtingen van je af. Tuurlijk zal je misschien verplicht even langs je schoonouders moeten of je eigen ouders, maar laat je niet te veel leiden door bepaalde verwachtingen die mensen van je hebben. Leer ‘nee’ te zeggen en wees eerlijk.

Eigen tradities
Tradities in een gezin kunnen veranderen. De kans is groot dat je partner vroeger met kerst andere tradities had dan jij. Maak hier geen ruzie over, maar laat de tradities los en creëer met jouw gezin nieuwe tradities.

Wil je dit jaar de kerstverplichtingen liever ontduiken? Ga er dan lekker tussenuit en geniet van een welverdiende vakantie.

Lees ook:

Fit de feestdagen door

Bang om aan te komen tijdens de feestdagen?

Tips voor een feestelijk kapsel