Nederlandse jeugd heeft een chronisch slaaptekort

0
912

Nederlandse jongeren slapen veel te weinig. Tweederde van de jeugd slaapt minder dan de volgens de universele richtlijnen aanbevolen 9,2 uur per nacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Van de jeugd heeft zelfs 20 procent een chronisch slaaptekort.

Nederlandse jongeren slapen veel te weinig. Tweederde van de jeugd slaapt minder dan de volgens de universele richtlijnen aanbevolen 9,2 uur per nacht.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Van de jeugd heeft zelfs 20 procent een chronisch slaaptekort.

Behandelprogramma

Slaaponderzoeker Ed de Bruin heeft daarom een innovatief behandelprogramma ontwikkeld om jongeren met slaapproblemen te behandelen.
De eerste resultaten zijn van het onderzoek zien er veelbelovend uit. Met behulp van het programma nemen de slaapklachten van jongeren binnen zes weken met ongeveer 50 procent af.

Vooral de adviesbedtijden die slaaptherapeuten voor elke deelnemer berekenen, slaan aan
De Bruin legt uit: “Op basis van de persoonlijke bedtijden van jongeren, de tijd die ze normaal gesproken wakker liggen en hun gedrag overdag kijken we wat voor de deelnemers het beste tijdstip is om te gaan slapen. Dat verschilt per individu. De een heeft nu eenmaal minder slaap nodig dan de ander. Met de juiste adviesbedtijden hebben veel jongeren al snel baat”.

Computer mijden

Volgens de Bruin is het zeer belangrijk om de computer de laatste uren voor het slapen gaan uit te zetten. Dit komt omdat het licht van de computer de melatoninehuishouding verstoort. Melatonine, het hormoon dat voor een slaperig gevoel zorgt, wordt zodoende pas later aangemaakt, waardoor jongeren ook pas veel later in slaap vallen.
Het onderzoek van de Bruin loopt tot dit najaar.

Bron: artikel – Metronieuws