Ongeplande zwangerschap groter bij pilgebruikers

1
682

Vrouwen die de pil slikken hebben 20 keer meer kans om per ongeluk zwanger te worden dan vrouwen die een spiraaltje hebben. Dit zeggen wetenschappers van de Washington University School of Medicine. Volgens de wetenschappers komt dit doordat de vrouwen aan de pil deze weleens vergeten in te nemen.

Pil versus spiraaltje

De pil is de populairste vorm van anticonceptie voor vrouwen. Wereldwijd slikt ongeveer 1 op de 4 vrouwen tussen de 16 en 49 jaar de pil. Maar de wetenschappers hebben ontdekt dat de minder populaire lange termijnoplossingen effectiever zijn. Het anticonceptiestaafje dat in je arm wordt geplaatst of het spiraaltje wat in de baarmoeder wordt geplaatst zijn
betrouwbaarder dan de pil.

Het grootste probleem met de pil is dat deze snel vergeten kan worden. Het risico op een zwangerschap is hierdoor groter dan bij een lange termijnoplossing als het spiraaltje. De wetenschappers hebben ook ontdekt dat de pil voornamelijk door jongere vrouwen wordt vergeten. Dit is zorgwekkend aangezien de pil de meest populaire vorm van anticonceptie is bij vrouwen.

Het onderzoek

Dokter Brooke Winner zegt: ‘Van de spiraaltjes en implantaten weten we dat de kans op een zwangerschap minder dan 1 procent is. En hoewel we weten dat deze methoden zo veilig zijn, slechts 5.5 procent van de vrouwen in Amerika kiest voor één van deze methodes.’

Tijdens het onderzoek mochten 7500 meisjes tussen de 14 en 15 jaar kiezen welk anticonceptiemiddel ze wilden gebruiken. Deze meisjes werden 3 jaar lang gevolgd. In deze 3 jaar zijn 334 meisjes zwanger geworden, waarvan 156 zwangerschappen niet gepland waren. Van deze ongeplande zwangerschappen waren 133 meisjes aan de pil en 27 hadden een spiraaltje. Als je dit doorrekent naar alle meisjes die meededen aan het onderzoek kan gezegd worden dat 4.5 procent van de vrouwen aan de pil zwanger werd en 0.27 procent van de vrouwen met een spiraaltje.

1 REACTIE