Ontspannen op wintersport, dat doe je zo

0
1261

Het wintersportseizoen is in volle gang. In veel gevallen heeft een skivakantie een positief effect op je gezondheid en je geestelijke gesteldheid. In de sneeuw voel je je energieker, meer ontspannen en gezonder. De zuivere berglucht en het skiën of snowboarden an sich geven je een prettig gevoel.

Het wintersportseizoen is in volle gang. In veel gevallen heeft een skivakantie een positief effect op je gezondheid en je geestelijke gesteldheid. In de sneeuw voel je je energieker, meer ontspannen en gezonder. De zuivere berglucht en het skiën of snowboarden an sich geven je een prettig gevoel.

Inpakken
Na een aantal drukke weken is het eindelijk zover. Je kunt ontspannen en vooral genieten. Helaas blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Voordat je naar je wintersportbestemming vertrekt moet je veel zaken regelen. Op het laatste moment je koffers inpakken, je verzekering regelen en de auto inpakken kan de nodige stress geven.

Blessure
Ook kan een blessure of zeer slecht weer voor een hoop frustraties zorgen. Want wat moet je doen als er door slecht weer niet geskied kan worden?

Praktische tips
Met een aantal praktische tips wordt jouw wintersport een week waarin je ontspannen bent en volop kunt genieten van de mooie omgeving.

1. Neem de tijd om je lichaam gereed te maken voor de wintersport. Je zult met een aantal oefeningen minder last hebben van spierpijn en de kans op blessures verkleinen.

Hieronder volgen twee oefeningen:Ӭ

  • Langs de muur glijden: houd je rug tegen de muur en glijd langzaam naar beneden, totdat je benen parallel zijn aan de vloer. Houd deze positie 10 tot 30 seconden vast. Herhaal de oefening een aantal keer. ”¨
  • Kniebuiging: Zet je voeten op schouderbreedte en buig langzaam je knieën (alsof je wilt gaan zitten). Duw je billen ver naar achteren en zorg dat je je gewicht op je hakken houdt. Buig je benen totdat ze parallel zijn aan de vloer. Houd deze positie 5 tot 10 seconden vast. Herhaal deze oefening een aantal keer. ”¨”¨

2. Laat je auto voor vertrek goed nakijken door de garage. Zorg dat je naast de standaard nooduitrusting ook de volgende spullen in je auto hebt liggen:Ӭ

  • Warme deken”¨
  • Voldoende drinken
  • ”¨Slotontdooier”¨
  • IJskrabber
  • ”¨Sneeuwkettingen
  • ”¨Extra ruitenvloeistof (antivries)

ӬӬTip: Zet de auto bij het parkeren in zijn achteruit of in de eerst versnelling. Niet op de handrem, omdat deze kan bevriezen. ӬӬ

3. Zorg dat iedereen goed verzekerd is. Met een reisverzekering voorkom je hoge kosten na een ongeluk. ӬӬ

4. Heb je alle medicijnen mee op vakantie? ӬӬ

5. Een helm beschermt je tegen zware hoofdletsels.

”¨”¨6. Pizza en patat op de piste geven je geen energie. Zorg dat je een mueslireep of notenreep mee hebt op de piste. Vergeet niet voldoende te drinken. Tijdens het skiën of snowboarden transpireer je veel en vergeet je snel te drinken. Als je gaat sporten terwijl je licht uitgedroogd bent en doorgaat met het verliezen van vocht, word je snel moe.”¨”¨

7. Werk met laagjes kleding. Soms is het in de ochtend nog bewolkt en komt in de middag de zon tevoorschijn. Zo kun je gemakkelijk iets uit doen als het te warm wordt op de piste. ӬӬ

8. Kijk om je heen! Tijdens het skiën (vooral als je niet heel ervaren bent) of snowboarden ben je vaak heel druk met jezelf bezig. Vooral angst kan de nodige stress geven.

Besef goed dat skiën leuk hoort te zijn. Probeer in de lift te genieten van de mooie omgeving of stop tijdens het skiën regelmatig om te genieten van het uitzicht.

Heb je echt veel angst? Neem dan les. Je zit in een groep met andere skiërs of snowboarders van jouw niveau. Je leert hier niet alleen veel van, je verlegt met een skileraar ook sneller je grenzen. Je zult merken dat je meer durft.

”¨”¨9. Neem voldoende rust tijdens het skiën. Het is ontspanning en geen wedstrijd.

”¨”¨10. Drink geen alcohol tijdens het skiën of snowboarden.