Patiënt sneller beter door meelevende huisarts

0
668

Patiënten van dokters die medeleven tonen worden hebben minder complicaties. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Thomas Jefferson University en Italiaanse onderzoekers.

Patiënten van dokters die medeleven tonen worden hebben minder complicaties. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Thomas Jefferson University en Italiaanse onderzoekers. Zij keken naar de relatie tussen empathie en de klinische resultaten van 20.961 patiënten met diabetes en 242 huisartsen in Italië.

De onderzoekers gebruikten de Jefferson Scale of Empathy om het medeleven van de artsen te meten. Maatstaven van deze methoden zijn bijvoorbeeld het begrip voor de zorgen, pijn en het lijden van de patiënt, en de wil om te helpen. Om dit te meten vulden de artsen een enquête in.

Complicaties als maatstaaf

Om het welzijn van de diabetische patiënten te meten werd gekeken naar hoe vaak deze mensen problemen kregen met hun metabolisme. Metabolische complicaties zijn goed meetbaar omdat de patiënt altijd moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

In 2009, het jaar van het onderzoek, werden in totaal 123 patiënten opgenomen met metabolische complicaties. Van de artsen met veel medeleven bleken minder mensen opgenomen te hoeven worden. Van deze artsen werden 29 van de 7.224 patiënten opgenomen, en van de niet-meelevende artsen 42 van de 6.434.

Minder complicaties meeleven

Het onderzoek is een vervolg op een kleiner onderzoek uit maart 2011 dat dezelfde resultaten boekte. In dat onderzoek werden 891 diabetici en 29 huisartsen gevolgd. Ook hier was de conclusie dat patiënten van dokters met meer medeleven een betere gezondheid hadden.

“Dit nieuwe, grootschalige onderzoek bevestigt dat een patiënt-dokterrelatie met medeleven belangrijke factor is voor positieve uitkomsten,” aldus onderzoeksleider Mohammadreza Hojat. Het onderzoek werd gepubliceerd in het septembernummer van het vaktijdschrift American Medicine.

Bron: artikel Newswise