kinderen eten niet gezond

3
1297

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat peuters en kleuters in Nederland te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen eten. Bovendien blijkt dat de voeding van kleuters te veel verzadigde vetzuren bevat.


In een eerder artikel ‘Kinderen eten niet gezond‘ besteedden we al aandacht aan de kwaliteit van voeding bij kinderen. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat peuters en kleuters in Nederland te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen eten. Bovendien blijkt dat de voeding van kleuters te veel verzadigde vetzuren bevat.

De ongezonde voeding van deze kinderen kan leiden tot overgewicht en op latere leeftijd tot chronische ziekten. Het RIVM concludeert dat beleid nodig is om een gunstig lichaamsgewicht te bevorderen en om de consumptie van groenten, fruit, vis, vezelrijke producten en voedingsmiddelen met een goede vetzuursamenstelling te stimuleren. Met beleid wordt bedoeld: stimulerend advies vanuit de overheid. Zelf denken wij dat het beleid met name zal moeten komen van de ouders van de peuters en kleuters. Zie ook ons artikel ‘Overgewicht kinderen: grote rol ouders‘.

Een peiling onder kinderen van 2 tot en met 6 jaar laat zien dat het aandeel van vet, eiwitten en koolhydraten in hun voeding goed is. Wel is het type vet in de voeding van veel jonge kinderen ongunstig. Ze eten te weinig vis (rijk aan visvetzuren) en vooral de voeding van kleuters bevat te veel verzadigde vetzuren.

Daarnaast zijn er weinig jonge kinderen die voldoende groenten eten. Voor fruit is het beeld iets gunstiger: een op de vier jonge kinderen eet de geadviseerde hoeveelheid. Verder is een op de zeven kinderen in mindere of meerdere mate te dik. Het lijkt erop dat zij dus meer energie binnenkrijgen dan verbruiken.

Jonge kinderen krijgen van de meeste vitamines en mineralen voldoende binnen. Van vitamine D en foliumzuur is de inname echter laag. Slechts drie op de vijf peuters gebruikt een supplement met vitamine D.

Kortom ouders, het is erg belangrijk om de kinderen uitgebalanceerde voeding te geven. Let op verzadigde vetzuren en zorg dat de kinderen voldoende groente en fruit binnenkrijgen. Supplementen vullen de voeding goed aan, maar zijn zeker geen vervangers.

Bron: RIVM

3 REACTIES

  1. Blijft idd moeilijk.
    Wat ik veel maak is pannekoeken met bijv.spinazie door het beslag. Gewoon bakken zoals een normale pannekoek. Je proeft het bijna niet. Werkt super!

    Of een aardappel en sperziebonen (of wat dan ook) wat in de blender, mengen met gehakt. Dan heb je een kant en klaar gehaktal.

    Allemaal van zulk soort verstop trucjes gebruik ik om het maar binnen te krijgen…

    Hopen dat het ooit vanzelf gaat zonder trucjes!