Refractieafwijkingen oog kunnen behandeld worden

0
697
multifocaal

Bijna alle refractieafwijkingen van het oog kunnen verholpen worden dankzij de kennis en middelen die de refractiechirurg nu heeft . De meeste voor de hand liggende optie is een laserbehandeling. Een ingreep van circa 20 minuten die het zicht van bijzienden verbetert. Bijzienden van minstens 21 jaar, waarbij de afwijking stabiel is met een dioptrie van 6 à 7, kunnen geholpen worden met een laserbehandeling.

Laserbehandeling

Vooraf aan de laserbehandeling worden eerst een aantal metingen gedaan, onder meer van het hoornvlies waarvan een soort landkaart gemaakt wordt. Dikte en eventuele onregelmatigheden worden dan vastgesteld.

Na verdoving van het oog met druppels wordt tijdens de eerste fase van de behandeling een flapje van het hoornvlies gemaakt. Tegenwoordig wordt ook de flap gemaakt door een laser. Het is preciezer en veiliger dan een mes, doordat er meer controle is op alles.

In het tweede deel van de laserbehandeling wordt de flap opgelicht. Waarbij een andere laser de vooraf geprogrammeerde correctie uitvoert, om de bijziendheid te doen verdwijnen. Hoewel deze laser al een tijdje bestaat, zorgen nieuwere ontwikkelingen steeds voor een beter resultaat. Tijdens de behandeling wordt tegenwoordig de laser dynamisch gestuurd door een ‘eyetracker’, zodat de laser ook perfect afgesteld is wanneer het oog beweegt of draait.

Na de behandeling krijgt men een pijnstiller en kan de nazorg gestart worden. Enkele uren na de behandeling hebben de patiënten vaak last van een schurend gevoel. De vijf dagen daarop volgende worden antibiotische druppels en kunsttranen toegediend.

Alternatieve behandeling

In sommige gevallen is een laserbehandeling helaas niet mogelijk. Als alternatief kan eventueel een secundair implant geplaatst worden, dit is een lens met aangepaste sterkte die in het oog ingeschoven wordt en ook ter plaatse blijft. Het nadeel is dat het een beperkt risico inhoudt op vroegtijdige staar.

Boven de leeftijd van 46 jaar verandert de problematiek en moet er individueel rekening houden worden met de noden van de patiënt. Afhankelijk van het beroep of de hobby van de patiënt wordt dan in overleg met oogarts de beste keuze gemaakt.

Oudere mensen kunnen ook behandeld worden met de laser op voorwaarde dat de ooglens helder blijft. Als dat niet het geval is, kan men kiezen voor een staaroperatie waarbij een nieuwe lens wordt ingeplant.

 

Bron: Themabijlage ‘Oog in beeld’ gepubliceerd door MediaPlanet