Schotse onderzoeker komt met gezonde pizza

0
842

In Schotland heeft een voedingsdeskundige een gezonde pizza ontwikkeld. De pizza is een evenwichtige maaltijd, waarin allerlei vitaminen en mineralen verwerkt zijn.

In Schotland heeft een voedingsdeskundige een gezonde pizza ontwikkeld. De pizza is een evenwichtige maaltijd, waarin allerlei vitaminen en mineralen verwerkt zijn.

De pizza bevat 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen voor volwassenen. Verder bevat het ook een derde van de dagelijkse hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en calorieën.

Gebalanceerde maaltijd

De pizza is ontwikkeld door Mike Lean van ‘the University of Glasgow’ en zijn zakenpartner Donnie MacLean. Zijn idee kwam voort uit frustratie: “Of je nou je eten in de supermarkt haalt of in een restaurant eet, iemand moet nadenken over de voedingsstoffen die je binnenkrijgt”.

Lean en zijn team hebben de top vijf kant en klaar maaltijden onderzocht en kwamen tot de conclusie dat deze maaltijden geheel uit balans waren. Veel voeding bevat bijvoorbeeld teveel zout. Soms zelfs meer dan je per dag binnen hoort te krijgen. Dit geldt ook voor de verzadigde vetten.

Gezondere ingrediënten

Na marktonderzoek kwam MacLean erachter dat zeewier tegenwoordig vaak gebruikt wordt in brood. Zij hebben dit ook in hun pizza verwerkt om het zoutgehalte te verlagen. Het sodium percentage is 3,5 procent terwijl dat in zout 40 procent is. Verder bevat het veel vitamines en smaakt het volgens hen net zo goed. De pizza bestaat uit een tal van gezonde ingrediënten.

Gezonde pizza in supermarkt

Eén van de grootste supermarktketen in Engeland is zeer geïnteresseerd in de ‘gezonde pizza’, MacLean is momenteel in gesprek met andere supermarkten. Of de pizza uiteindelijk ook door Nederland wordt omarmd is nog afwachten.

Lees ook:

Voeding tijdens avond- en nachtwerk

Let jij op verborgen suikers?

Ouders meeste invloed op eetgewoonte kinderen