Het ziet ernaar uit dat we in de nabije toekomst drie keer zo snel vet kunnen verbranden als nu. Onderzoekers hebben namelijk een manier ontdekt om de vetverbranding te versnellen. Goed nieuws voor mensen die het afvallen veel te langzaam vinden gaan!
Het ziet ernaar uit dat we in de nabije toekomst drie keer zo snel vet kunnen verbranden als nu. Onderzoekers hebben namelijk een manier ontdekt om de vetverbranding te versnellen. Goed nieuws voor mensen die het afvallen veel te langzaam vinden gaan, hoewel de ontdekking nog wel moet worden omgezet in een praktische oplossing voor overgewicht.
De onderzoekers hebben meer inzicht gekregen in de manier waarop lichamelijke vetverbranding werkt. Vet wordt afgebroken door enzymen. Er werd altijd gedacht dat deze enzymen de hele dag en nacht doorwerkten, maar dit blijkt niet zo te zijn. Ze werken eigenlijk in diensten, zoals mensen die van 9 tot 5 naar hun werk gaan en dan rusten. Door bepaalde moleculen te veranderen, konden de onderzoekers de enzymen 3 keer langer laten doorwerken. In plaats van 15 procent van de tijd te werken, werkten ze door bepaalde moleculen 45 procent van de tijd. Zo werd er dus drie keer meer vet verbrand door deze moleculaire aan- en uitknop.
Toepassingen snelle vetverbranding
Hoewel het natuurlijk fijn is dat een goddelijk lichaam nu drie keer sneller haalbaar is, is de ontdekking van deze chemische versnelling van de enzymen ook belangrijk voor de medische wereld. Ziekten die met overgewicht te maken hebben, zoals bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten, beroertes en huidaandoeningen zoals acné kunnen beter genezen worden als er een manier wordt gevonden om de ontdekking echt toe te passen.
Maar het belang van de nieuwe inzichten gaat nog veel verder. Nu er is ontdekt dat één enzym (een enzym dat vet verbrandt) kan worden beïnvloed met moleculen, zou het misschien zo kunnen zijn dat andere enzymen ook kunnen worden gemanipuleerd. “Als andere enzymen op dezelfde manier ‘aangezet’ kunnen worden als degene die we hebben bestudeerd, kan dit de deur openen naar het begrijpen en misschien wel genezen van een reeks andere ziekten”, zegt professor Dimitrios Stamou, hoofd van de groep onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.
Oplichtend vet
Om te onderzoeken wanneer de enzymen precies werkzaam waren, gebruikten de onderzoekers vetcellen die licht uitstraalden als het enzym een hapje nam. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat het enzym maar 15 procent van de tijd werkte.
Dimitrios Stamou concludeert: “ Nu we begrijpen hoe we een enzym aan en uit kunnen zetten, kunnen we deze kennis in de toekomst gebruiken om ziekten te genezen, maar ook om nieuwe enzymen te ontwerpen voor industrieel gebruik.” Enzymen worden in de industrie gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van kaas, veevoer en waspoeder. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of the American Chemical Society.
Bron: artikel Universiteit van Kopenhagen