Smaaklessen helpen kinderen gezond en gevarieerd eten

0
970
voeding kinderen
Gezonde voeding

 

Het lesprogramma ‘Smaaklessen’ voor kinderen blijkt effectief te zijn. Dat toont een studie van Wageningen UR onder ongeveer 1200 leerlingen van de basisschool aan.

Het lesprogramma ‘Smaaklessen’ is in 2006 ontwikkeld door het Voedingscentrum en Wageningen UR en brengt kinderen van groep 1 tot en met 8 op speelse wijze in contact met gezonde en duurzame voeding.

Het onderzoek richtte zich op de smaakontwikkeling bij kinderen en op factoren die de ontwikkeling van een gezond en bewust eetpatroon beïnvloeden: de mate waarin kinderen onbekende producten proeven, gezonde producten kiezen en een bewuste keuze maken tussen producten. De onderzoekers legden ook vast welke lessen en opdrachten leerkrachten uitvoerden en wat dit betekende voor de effectiviteit van Smaaklessen.

Veel kennis

Volgens de studie doen kinderen tijdens de Smaaklessen relatief veel kennis op over smaak en gezond eten. Deze kennis blijkt ook nog tot het volgende schooljaar behouden. Dit in tegenstelling tot kinderen die de lessen niet hebben gevolgd.
Dankzij de Smaaklessen letten de kinderen meer op of ze gezond en gevarieerd eten.

Leerkrachten kunnen het lespakket bestellen en de lessen naar eigen inzicht invullen in een lessenserie of een projectweek.

Bron: artikel – Wageningenur.nl